Breaking news

S-a aflat misterul mortii lui Pablo Neruda

 

Pablo Neruda a fost un celebru poet, care a luat premiul Nobel pentru literatura. Moartea acestuia, survenita imediat dupa lovitura de stat a lui Pinochet in anul 1973, a starnit reactii puternice din partea publicului. Decesul autorului nu s-a datorat cancerului, asa cum atesta certificatul sau de deces, ci altor cauze.

Care a fost verdictul expertilor? 

16 experti internationali au ajuns la concluzia ca Pablo Neruda nu a murit din cauza cancerului, dupa ce au fost angajati de justitia din Chile pentru a investiga indeaproape cazul misterios. Acestia au incercat sa determine daca poetul din Chile a murit din cauza unei boli incurabile, asa cum au sustinut medicii legisti sau daca a fost asasinat de dictatura generalului Augusto Pinochet. Dr. Aurelio Luna a afirmat intr-o conferinta de presa ca certificatul de deces al scriitorului nu reflecta realitatea mortii acestuia.  

Ce descoperiri au facut specialistii?

Chiar si dupa lungi cercetari specialistii din Canada, Danemarca, Statele Unite, Spania si Chile nu au reusit sa determine clar care au fost adevaratele cauze ale decesului lui Pablo Neruda. 

Expertii au descoperit o noua bacterie necanceroasa care a fost studiata in diferite laboratoare din Canada si Danemarca si despre care se crede ca ar putea sa permita oamenilor sa inteleaga mai bine cauzele mortii lui Neruda. 

Vrei sa afli mai multe detalii despre moartea poetului? Guess.ro scrie despre acest mister!

Poetul a murit intr-o clinica din Santiago in anul 1973, la doar cateva zile dupa ce a fost data lovitura de stat impotriva presedintelui socialist Salvator Allende, de care acesta era apropiat. Ramasitele sale au fost supuse mai multor expertize in ultimii ani, in care specialistii si-au dorit sa afle adevarata cauza a decesului. Daca vrei sa afli mai multe detalii legate de decesul neasteptat al poetului care a obtinut premiul Nobel, guess.ro scrie despre acest mister.

Ce dezvaluiri au iesit la iveala in ultimii ani? 

Certificatul de deces care a fost redactat la moartea poetului, atesta ca acesta a murit la 69 de ani din cauza unui cancer la prostata.

Totusi, in 2011 fostul sofer si asistent personal al lui Pablo Neruda, Manuel Araya, a afirmat faptul ca moartea scriitorului a fost cauzata de fapt de o injectie misterioasa, care i-a fost facuta inainte de plecarea sa in Mexic, unde se pregatea sa se exileze pentru a-i face opozitie puternicului general Pinochet. 

Araya a declarat in 2013 ca Neruda a fost asasinat. Astfel, autoritatile au deschis o ancheta judiciara, iar cercetarile au aratat ca Neruda s-a simtit bine pana la injectia fatala. 

In aceeasi clinica a murit si un fost presedinte, Eduardo Frei (1964-1970), dupa o operatie usoara, ceea ce i-a facut si mai mult pe oameni sa creada ca poetul a fost asasinat.

>