Breaking news

Rusia a trimis armata să înăbuşe revoluţia din Kazahstan

Protestele din Kazahstan izbucnite în 2 ianuarie din cauza creşterii preţului gazelor, a devenit o revoltă în toatîă regula care a dus la căderea Guvernului. Preşedintele ţării a cerut intervenţia Armatei Federaţiei Ruse pentru a „lichida” protestatarii violenţi şi să pună capăt revoluţiei.

Cel puțin 26 de manifestanți au fost uciși și alți 3.000 au fost reținuți de polițiștii din Kazahstan, a anunțat ministrul de interne, vineri dimineață.

Rusia a reuşit să trasfere militari şi echipamente militare în Kazahstan cu ajutorul a 76 avioane cargo.

Moscova a trimis circa 25,000 de militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

„Forţele colective de menţinere a păcii”, sunt conduse în Kazahstan de comandantul Forţelor Aeropurtate ale Forţelor Armate Ruse, general-colonelul Andrei Serdiukov, cel care a condus operaţiunea de ocupare a Crimeei în primăvara lui 2014, relatează Interfax.

Revolta din Kazahstan, înăbușită în sânge la ordinele Preşedintelui Kassym-Jomart Tokayev

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a precizat vineri că a dat ordin armatei să tragă în protestatari fără avertisment, susținând că aceștia sunt niște ”bandiți” și ”teroriști”. El a precizat că soldații ruși vor rămâne temporar în țară pentru a asigura securitatea și că ”ordinea constituțională” fost restabilită în mare parte.

Fostul ministru Mukhtar Ablyazov, refugiat politic în Franța, s-a autoproclamat lider al mișcării de protest și a cerut Occidentului să intervină.

Pe rețelele sociale apar înregistrări ale momentului în care manifestanții dărâmă statuia fostului președinte Nursultan Nazarbayev, cel care a continuat să dețină puterea din umbră, în calitate de șef a consiliului de securitate, până la izbucnirea protestelor.

China susţine intervenţia militară condusă de Rusia în Kazahstan, menită să pună capăt protestelor antiguvernamentale.

„China susţine toate eforturile care ajută autorităţile din Kazahstan să pună capăt haosului cât mai repede posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.

Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de proteste care au izbucnit duminică în vestul teritoriului după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii.

Revoltele sunt, mai degrabă, dovada furiei şi a resentimentelor foarte adânci faţă de corupţia din vârful statului şi eşecul guvernului de a moderniza ţara şi de a realiza reforme pentru populaţie.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că monitorizează îndeaproape desfășurarea trupelor ruse. ONU, Marea Britanie și Franța au cerut tuturor părților să renunțe la violențe.