Breaking news

Royal canin maxi puppy 15kg sau de ce nutritia este importanta pentru un caine pui

Nutritia si miscarea sunt elemente fundamentale pentru sanatatea oricarui caine. Nu prea diferita de cea umana, dieta ideala pentru caini este omnivora si nu carnivora cum am putea sa credem, asa cum arata studiile privind nevoile alimentare si obiceiurile alimentare ale canidelor de astazi care traiesc in salbaticie.

 

Pentru a nu ne pierde in discutiile obisnuite despre ce este mai bine de pus in castronul cainelui, intre alimentele pe care le consumam si oamenii si produse industriale speciale, pentru a stabili care este dieta optima pentru caine, este in primul rand necesara cunoasterea nevoilor nutritionale ale animalului.

 

La fel de importanta este folosirea bunului simt. Este evident, de exemplu, ca evitarea mancarii solide si altele asemenea, oferirea resturilor pe care le consumam, reprezinta un comportament nociv pentru sanatatea animalului. Dupa aceasta premisa necesara, trebuie doar sa procedam in etape, examinand regulile pentru o dieta sanatoasa pentru caini in diferitele etape ale vietii.

 

Hranirea catelului si intarcarea

 

Faza de alaptare

 

In primele 3-4 saptamani de viata, laptele matern este un aliment complet si de neinlocuit. Prin urmare, daca mama este sanatoasa, bine hranita, iar catelul nu da semne de subnutritie, este important sa lasati natura sa-si urmeze cursul. Pe de alta parte, este necesar sa se raporteze medicului veterinar posibila aparitie a simptomelor precum schelalaitul continuu, reactivitate slaba si cresterea in greutate sub indicatori de greutate. Daca de exemplu, se estimeaza ca atunci cand este complet crescut va cantari aproximativ 15 kg, in primele cinci luni de viata ar trebui sa-si creasca greutatea cu 30-60 de grame pe zi. Cand medicul veterinar observa ca greutatea catelusului nu este suficienta si acesta nu ia in greutate, el poate sugera sprijin pentru hranirea cu lapte. In acest sens, sau in cazul cateilor orfani sau a mamelor care nu ii pot hrani, trebuie avut in vedere ca laptele de catea este mult mai concentrat si mai bogat in proteine, calorii, grasimi, calciu si fosfor decat laptele de vaca. Pe piata, asadar, exista formule speciale de lapte adaptate nevoilor cateilor.

 

Intarcarea – a treia saptamana de viata

 

Inceputul intarcarii unui caine sanatos are loc in jurul celei de-a treia saptamani de viata sau a patra pentru rasele pitice. Aceasta este, de fapt, perioada in care micutul animal incepe sa exploreze activ mediul care il inconjoara. Trecerea la o dieta solida nu trebuie sa fie brusca, ci progresiva. In stadiile incipiente ale intarcarii recomandam preparate speciale pentru catei, tocate si inmuiate cu apa (o parte de hrana uscata impreuna cu trei parti de apa sau doua parti de conserve pentru fiecare parte de apa). Daca cainele nu accepta noua hrana, este posibil sa-l incurajati punand pe deget putina hrana si oferindu-i degetul.

 

A sasea saptamana de viata

 

Dupa sase saptamani de viata, nevoile nutritionale ale catelusului trebuie sa fie satisfacute in proportie de cel putin 25% prin dieta de intarcare, care fata de fazele anterioare va include bucati treptat mai grosiere si amestecuri din ce in ce mai sarace de apa (care vor fi furnizate separat). La hranirea cateilor, apa nu trebuie inlocuita cu lapte. Dupa cum am vazut, de fapt, compozitia chimica a laptelui de vaca este destul de diferita de cea a laptelui de catea.

 

Sfarsitul intarcarii

 

La varsta de sapte pana la opt saptamani, majoritatea cainilor sunt considerati intarcati. Cu toate acestea, este indicat sa se evite intarcarea fortata, intrucat detasarea brusca de mama si de celelalte elemente ale acestei perioade ar putea duce la deficiente nutritionale si tulburari de comportament la varsta adulta, precum si la facilitarea aparitiei ingrosarii sanilor la catea.

 

Hrana pentru catei

 

Atunci cand alegeti o hrana pentru catei este bine sa optati pentru cea mai potrivita pentru rasa de caini, administrand-o la dozele recomandate de producator sau de medicul veterinar. Va recomandam Royal canin maxi puppy 15kg. O supraalimentare in faza de crestere, de fapt, poate fi insotita de o crestere excesiva in greutate fata de dezvoltarea osoasa, cu riscul consecutiv de patologii osteo-articulare. De asemenea, trebuie avut in vedere ca aceste rase ating greutatea corporala adulta mai tarziu (luna 18-24) decat rasele mici (luna 6-9).

 

In sfarsit, amintiti-va ca puii, prin natura lor, sunt predispusi la joaca si la miscare, dar absenta semenilor, lipsa spatiului si a stimulilor adecvati, pot favoriza ingrasarea timpurie cu un risc ridicat ca supraponderalitatea si obezitatea sa-i insoteasca pe tot parcursul vietii, chiar si atunci cand alimentatia este restrictiva.

 

Frecventa meselor

 

Pana la varsta de 4-6 luni este indicat sa hraniti catelul de cel putin 3 ori pe zi (chiar 4 in timpul intarcarii), la intervale regulate. Dupa aceasta perioada se poate trece la doua mese zilnice tipice dietei cainelui adult. Totusi, daca este vorba de o femela care alapteaza sau de un caine utilitar– avand in vedere nevoile energetice crescute, de pana la trei – patru ori mai mari decat un caine normal de marime similara – pentru a evita mese prea consistente, este bine sa il hranesti de cel putin trei ori pe zi.

 

O singura masa la cainii mari si deosebit de voraci poate reprezenta de fapt un factor de risc pentru aparitia torsiunii stomacului si poate favoriza regurgitarea a ceea ce este inghitit cu voracitate. Ultima masa a zilei, totusi, nu ar trebui sa fie data prea tarziu seara, deoarece animalul poate avea nevoie sa elimine fecalele si urina in cateva ore de la masa.

 

Asadar, mesele cainilor, in special cand sunt in faza de dezvoltare, este extrem de importanta daca sunt alaptati, cum spuneam mai sus, in prima faza lasam natura sa isi urmeze cursul, cu mici exceptii. Apoi intervenim oferind doar alimente de calitate, eventual avand acordul medicului veterinar.

 

 

>