Breaking news

Rovana Plumb a semnat ordinul prin care pădurile virgine vor fi protejate

loading...

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a semnat luni, în prezența directorului WWF Romania, Magor Csibi, Ordinul privind stabilirea criteriilor și indicatorilor de identificare a pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

De azi, pădurile virgine din România vor fi protejate prin lege iar proprietarii acestora vor fi despăgubiți de către stat.

Odată cu semnarea acestui ordin, pădurile virgine sunt protejate. În prezent, în Eco-regiunea carpatică mai există circa 322.000 de hectare de astfel de păduri, din care 210.000 ha sunt în România. Dintre acestea, doar 18% au un oarecare statut de protecție, prin faptul că sunt incluse în arii protejate, iar un procent și mai mic se bucură de protecție integrală. Restul – de peste 80%  – nu au beneficiat, până azi, de nicio formă de protecție, fiind în pericolul de a fi distruse”, a declarat Rovana Plumb cu acest prilej.

După semnarea actului normativ, pașii următori necesari protejării pădurilor virgine vizează finalizarea cartărilor, înființarea Catalogului național al Pădurilor Virgine din România și crearea cadrului pentru asigurarea unor măsuri compensatorii pentru proprietarii acestor păduri.

Plata compensațiilor ar trebui să fie o preocupare și pentru Uniunea Europeană, tocmai datorită importanței și unicității acestor păduri. De aceea voi avea discuții la nivelul UE, astfel încât să solicităm sprijin financiar din fondurile europene pentru astfel de compensații, așa cum am solicitat și pentru secetă”, a mai spus ministrul Plumb.

Actul normativ propune, practic, elementele de identificare minime peste care este acceptat că orice pădure care corespunde criteriilor identificate reprezintă un ecosistem forestier virgin sau cvasivirgin.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>