Breaking news

Românul Iulian Gherguţ, răpit în 2015 în Burkina Faso, se află în mâinile jihadiștilor

Iulian Gherguţ, românul răpit la 4 aprilie 2015 din nordul Burkina Faso de gruparea teroristă al-Mourabitoune a apărut, luni, într-o înregistrare video în care cere Guvernului României să ajute la eliberarea lui. MAE analizează imaginile video pentru a stabili dacă sunt autentice. 

iulian-gherghutRomânul răpit în Burkina Faso a încăput pe mâinile jihadiștilor din Statul Islamic.

Liderul Al-Mourabitoune, Adnan Abou Walid Sahraoui a jurat credință Statului Islamic în mai 2015, însă de-abia duminică gruparea jihadistă i-a acceptat, oficial, jurământul de credinţă.

Ministerul Afacerilor Exerne analizează imaginile difuzate cu românul care cere ajutor și urmează să decidă cum va acționa pentru a-l aduce acasă.

Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”, se arată în comunicatul de presă al MAE remis exclusivNEWS.ro.

Iulian Gherguţ era ofițer de securitate într-o mină de mangan Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de graniță cu Niger și Mali, când a fost răpit, la 4 aprilie 2015, de către cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm și un șofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș.

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe temă eliberării ostaticului”.