Breaking news

Românul care a provocat accidentul din Grecia, soldat cu 5 morți, acuzat de ucidere din culpă

Șoferul român care duminică a provocat carambolul de pe autostrada Egnația, din nordul Greciei, soldat cu 5 morți și 24 de răniți, este acuzat de ucidere din culpă și urmează să fie arestat preventiv.

accident autostrada grecia -romanNumărul persoanelor decedate în urma accidentului produs de românul de 39 de an care conducea un TIR, a crescut la cinci. În carambol, 35 de vehicule, printre care și trei tiruri, au fost făcute praf pe autostradă.

La data de 6 octombrie 2014, a avut loc audierea mai multor persoane implicate în accidentul rutier produs duminică, 5 octombrie 2014, pe autostrada Egnathia, din nordul Greciei, în care a fost implicat un autocamion înmatriculat în România.Cetățeanul român, șofer al autocamionului înmatriculat în România, a fost adus de poliție la sediul tribunalului competent, fiind audiat de magistrați. Pe parcursul audierilor, cetățeanul român a fost asistat de un avocat ales, precum și de un traducător autorizat. Șoferul este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Magistrații au fixat un nou termen pentru audieri, astfel încât, la data de 9 octombrie 2014, este programată o nouă ședință, timp în care se va analiza dosarul, în vederea pregătirii apărării.  Cetățeanul român rămâne în custodia autorităților elene, urmând ca zilele următoare, magistrații să se pronunțe cu privire la menținerea arestului preventiv. Consulatul General al României la Salonic continuă monitorizarea cazului și în funcție de solicitările cetățeanului român aflat în arest, va acorda asistență consulară, conform competențelor. Ancheta judiciară este în curs de desfăşurare. Şoferul autocamionului este, în prezent reținut de poliţia locală. În cursul acestei zile sunt preconizate noi audieri la tribunal, pe baza informaţiilor şi probelor culese de la locul accidentului. Precizăm că reprezentantul oficiului consular român a contactat firma proprietară a autocamionului, ocazie cu care a informat asupra situaţiei actualizate, inclusiv din perspectiva necesităţii asigurării serviciilor de traducere, cât şi a reprezentării juridice, de către un avocat, la instanţa de judecată. Pe toată durata primelor audieri, ce au avut loc ieri, 5 octombrie 2014, şoferul autocamionului a beneficiat de asistenţa unui traducător de limba română, fiind prezent şi reprezentantul consulatului român. Din acest punct de vedere, reprezentantul conducerii poliţiei locale a apreciat prezenţa imediată a consulului român la locul producerii accidentului. Şoferul autocamionului va fi asistat la audierile de astăzi atât de un traducător, cât şi de un avocat”, se precizează în comunicatul oficial al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Consulul General al României la Salonic va asista la şedinţa de audieri preconizată, fără a avea competenţa legală de a influenţa în vreun fel procedurile judiciare aflate în curs.

Stabilirea cauzelor exacte ale producerii accidentului va fi realizată după finalizarea tuturor procedurilor judiciare aflate în curs, la nivelul autorităţilor elene competente.

TIR-ul condus de român era înmatriculat în Bulgaria şi nu a oprit la semnalele poliţiştilor, lovind maşinile staţionate într-o zonă cu restricţii de circulaţie, ca urmare a efectuării unor lucrări pe autostradă.

Șoferul a declarat anchetatorilor eleni că nu a putut opri TIR-ul întrucât a rămas fără frâne.

>