Breaking news

Românii, tepuiți de Nokia. Angajații de la Jucu vor primi doar praful de pe tobă

Angajații de la fabrica Nokia de la Jucu, vor primi salarii compensatorii doar dacă vor finlandezii.

Sindicaliștii fabrici de la Jucu, au negociat așa de bine contractul colectiv de muncă cu reprezentanții Nokia, încât muncitorii vor primi salarii compensatorii DOAR dacă filandezii vor dori.

Liderii de sindicat şi-au negociat doar propriile drepturi, neglijând în mod flagrant drepturile colective ale muncitorilor pe care trebuiau să îi reprezinte. Sindicaliștii Copil şi Ilcaş, spun că nu şi-au pus problema negocierii de salarii compensatorii în caz de disponibilizări, pentru că exista un protocol de compensare practicat de Nokia la nivel mondial.

Contractul colectiv de muncă încheiat între sindicatele muncitorilor de la fabrica din Jucu și Nokia România nu prevede acordarea salariilor compensatorii!

Oficialii din cadrul agențiilor guvernamentale care se ocupă de protecția muncii, Nokia România a notificat, la începutul acestui an, ITM Cluj că nu se va afilia contractului pe ramură la nivel național, pentru servicii și electronice, care prevăd acordarea de salarii compensatorii pentru muncitori. Contractul a fost înregistrat la ITM Cluj în data de 1 februarie 2011.

Oficialii Nokia au spus că vor acorda doar trei salarii compensatorii pentru fiecare salariat disponibilizat.

Șeful sindicatului de la Nokia, Cristian Copil beneficia de cinci zile libere în fiecare lună și are un salariu de 3.400 lei.

Liderul sindicatului Nokia Metal, Valentin Ilcaș, a cărui semnătură apare pe contractul colectiv de muncă, recunoaște că în documentul înregistrat la ITM Cluj nu sunt prevăzute salarii compensatorii.

În anul 2007, reprezentanţii Nokia promiteau că vor investi la Jucu numai puțin de 200 milioane euro. După doar trei ani de zile, Nokia își face bagajele și lasă de izbeliște 2.000 de angajați dar și pe statul român care a investit în parcul industrial de la Jucu 60 de milioane de euro și a oferit facilități fiscale companiei finalndeze. Mai pe românește, Nokia s-a văzut cu sacii în căruță după care a dat o mare țeapă statului român, nerespectându-și promisiunile fcăute în 2007 când au venit în România.