Breaking news

Românii îl avertizează dur pe Iohannis: dacă vrei să-ți păstrezi slujba, nu te mai juca cu drujba

Klaus Iohannis a primit sâmbătă, un avertisment dur din partea românilor. Scandalizați de decizia de a refuza promulgarea Codului Silvic care stopa defrișările de păduri, românii îi transmit un mesaj dur președintelui: Iohannis, dacă vrei să-ți păstrezi slujba, nu te mai juca cu drujba.

klaus iohannisKlaus Iohannis a călcat pe bec și a scos oamenii în stradă. Peste 20.000 de români au protestat pe 9 mai, în circa 40 de orașe din țară și Diaspora, ca să ceară stoparea defrișărilor masive de pădure.

Românii sunt deranjați profund de atitudinea lui Iohannis care a ales să facă jocurile austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer, refuzând publicarea Codului Silvic, pe care l-a retrimis în Parlament.

Din cauza acestui gest, românii îl avertizează dur pe Președintele României: Iohannis, dacă vrei să-ți păstrezi slujba, nu te mai juca cu drujba!!!

La Timișoara, jandarmii au susţinut că demonstrația timișorenilor nu este autorizată de primarul Nicolae Robu şi nu le-au dat voie participanţilor să protesteze în Piaţa Operei.

Peste tot pe unde s-au organizat proteste împotriva tăierii pădurilor, manifestanții au scandat: ”Uniți salvăm pădurile!”, ”Vrem aer și oxigen, nu sistem cancerigen!”, ”Nu corporația face legislația!”, “Codrule, codruţule, te salvăm drăguţule“,  “Când injustiţia devine lege, rezistenţa devine obligatorie“, “Stop despăduririlor abuzive“, “Opriţi masacrul pădurilor“ sau “Guvernantule, am ieşit în stradă pentru (stră)nepoţii tăi! Vor şi ei pădure!“, “Veniţi cu toţii şi strigaţi tare, că România nu e de vânzare”, “Secetă şi inundaţii, dacă ne tăiaţi copacii”, “Nu vrem să fim sclavii nimănui”,  „Copacii tăiați, țepe pentru deputați!”, „Cine te taie codrule, austriecii domnule!”, „Uniți salvăm pădurea românească”, „Avem o bucurie, hoții în pușcărie!” , “Trădarea de ţară în lemne se măsoară”, “DNA, asta e ancheta ta”, “Vrem ape şi păduri, nu cioate şi bonusuri”,  “Jos corupţia”, “Corupţilor, ghinion, ţara s-a trezit din somn” sau “Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”.

La Timișoara, jandarmii i-au oprit pe protestatari să manifeste în Paiața Operei pe motiv că primarul Nicolae Robu nu le-a aprobat marșul.

Iar la Brașov, peste 700 de persoane au participat la protestul organizat împotriva despăduririlor abuzive. Însă, pe motiv că au modificat traseul aprobat, protestatarii au primit o amendă de 5000 de lei. Protestatarii au mărşăluit şi pe strada Republicii şi în Piaţa Sfatului, acolo unde în acest week-end este în desfăşurare Festivalul Regiunilor Europene şi Zilele Multiculturalităţii la Braşov. Cele două zone nu erau incluse în traseul aprobat, aşa cum a precizat purtătorul de cuvânt al Brigadei Mobile de Jandarmi, Adrian Stoian. Amenda va fi contestată de organizatori întrucât aceștia susțin că în declaraţia prealabilă, aceste zone au fost incluse.

Un protest inedit a fost surprins și pe stadion, miercuri, la meciul ASU Politehnica Timișoara – Giroc, scor 6-2, în campionatul Ligii a IV-a de fotbal.

Văzând amploarea pe care au loat-o protestele, Iohannis a scris un mesaj pe facebook în care se face că plouă și ca și cum nu el ar fi provocat protestele, spunând: Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați.

Duminică, Guvernul Ponta a anunțat că a sesizat DNA în scandalul defrișărilor ilegale, încă din luna ianuarie, în  urma unor rapoarte ale Corpului de Control. Este vorba de 52 de posibile fapte penale, comise de firme românești și străine. Controalele au vizat direcţiile silvice din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, pentru perioada 16.03.2009 – 31.12.2012. În raport se reclamă defrişările ilegale din ţară, angajaţii de la Romsilva şi firmele implicate în traficul fondului forestier fiind acuzaţi de abuz în serviciu, fals în acte, fals în declaraţii şi fals intelectual.