Breaking news

Românii din Diaspora nu se înghesuie să se înscrie pentru a vota prin corespondență

loading...

Doar 314 români aflați în Diaspora au depus cereri în Registrul Electoral în prima lună de înscrieri. Semn că românii nu se înghesuie să voteze prin corespondență pentru alegerile parlamentare din toamnă.

romania vot europarlamentare 2014În prima lună de la debutul înscrierilor, în Registrul electoral, figurează 314 cereri din partea cetăţenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare de la sfârşitul acestui an. 264 dintre aceste cereri vizează votul prin corespondenţă, iar 50 vizează organizarea de secţii speciale în apropierea domiciliului/reşedinţei.

MAE încurajează cetăţenii români să se înscrie în Registrul Electoral subliniind că este important ca alegătorii să folosească tot intervalul pus la dispoziție pentru înscriere, evitându-se astfel aglomerarea spre finalul perioadei. Etapa de înscriere în Registrul Electoral a debutat la 1 aprilie şi se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită, conform legii, prin hotărâre de Guvern.

Înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral este obligatorie pentru cetăţenii care doresc să voteze prin corespondenţă sau la o secţie special înfiinţată în apropierea domiciliului/reşedinţei acestora. Alegătorii care nu se înscriu în Registrul Electoral cu una dintre aceste două opţiuni vor putea vota la alegerile pentru Parlamentul României de la finalul acestui an doar la secţiile de votare organizate la sediile ambasadelor, consulatelor sau institutelor culturale româneşti.

Cetăţenii care doresc să se înscrie în Registrul Electoral trebuie să parcurgă următorii paşi:

  1. Să descarce formularul cererii de înscriere în Registrul Electoral, pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare, de pe site-ul MAE, disponibil aici:
  2. Să completeze formularul cu datele personale şi să bifeze una dintre cele două opţiuni: vot prin corespondenţă sau vot la o secţie specială.
  3. Să semneze şi să dateze cererea;
  4. Să anexeze copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu sau copia actului de identitate împreună cu copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate.  Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat este disponibilă pe site-ul MAE:http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf
  5. Să depună personal sau prin poştă cererea de înregistrare şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.

Informaţii detaliate despre desfăşurarea în străinătate a scrutinului electoral pentru Parlamentul României din anul 2016 se regăsesc la secţiunea dedicată de pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/parlamentare-2016.

loading...