Breaking news

Românii cu accidente vasculare cerebrale vor beneficia de indemnizație de handicap

loading...

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, au semnat marți, ordinul comun privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, prin care accdientul vascular cerebral este reintrodus pe lista afecțiunilor ce beneficiază de indemnizație de la stat.

accident vascular cerebralNoul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.

Salut această decizie istorică pentru pacienții care au așteptat ani de zile. Ceea ce este cel mai important de spus este că în sfârșit România aplică criteriile Organizației Mondiale a Sănătății. Ne adresăm unui număr de 70.000 pacienți”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ordinul inițial (762/1992/2007 pentru  aprobarea criteriilor medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap) a  avut în vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe(parapareze/paraplegii,tetrapareze/tetraplegii,monopareze/monoplegii), indiferent de cauză (debutul afecțiunii din nastere sau dobândit ulterior), vârstă și statut.

Sechelele survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale sunt: paraparezele / paraplegiile, tetraparezele / tetraplegiile,monoparezele/monoplegiile sihemiplegiile/hemiparezele.

Această modificare operată astăzi este un răspuns la semnalele venite din societate – de la cei afectați de diverse probleme de sănătate sau de la familiile acestora. Nimic nu este mai dramatic decât suferința oamenilor – suferința cauzată de sănătatea precară, de vârstă, de situația materială. Nu doar ca social-democrat, ci ca om politic responsabil cred că autoritățile unui stat trebuie sa fie în permanență alături de cei în suferință, indiferent de natura acesteia” a declarat ministrul ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Cu alte cuvinte, prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificării internaţionale a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii, vine în completare cu introducerea afecțiunilor de hemiplegie/hemipareză.

Toate aceste afecțiuni determină limitări funcționale majore (de deplasare, de mișcare) pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru  asigurarea nevoilor zilnice.

Inițierea unui astfel de demers din partea celor două ministere s-a impus pentru ca persoanele care au suferit astfel de afecțiuni cu limitări ale autonomiei personale NU au beneficiat până la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de încadrare în grad de handicap.

Toate aceste modificări au ca scop îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități, printr-o evaluare complexă atât din punct de vedere medical, cât i al autonomiei personale.

loading...