Breaking news

Românii celebrează azi Crăciunul, Ziua Nașterii lui Isus Cristos

Pe 25 decembrie, românii de pe întreg globul pământesc sărbătoresc în familie, Crăciunul, Ziua Nașterii Domnului Isus Cristos. Sărbătoarea, una dintre cele mai importante din calendarul Bisericii Ortodoxe, este prilej de bucurie, reunire și ospăț, în sânul familiei și de împărțit daruri.

mos craciunCrăciunul este o sărbătoare a luminii, a compasiunii față de semeni, o vreme de voioșie, bucate alese și clipe de neuitat petrecute cu familia.

În România, de Crăciun se strâng toți membrii familiei, chiar dacă unii sunt plecați peste mări și țări, pentru a se bucura împreună de Nașterea Domnului și de bucatele preparate.

În dimineața de Crăciun, primii care se trezesc sunt copiii, care dau fuga sub brad să vadă ce cadouri le-a adus Moșul. În timp ce adulții merg la slujba de la biserică. După care, membrii familiei se reunesc la masa tradițională de Crăciun.

În România, obiceiurile de Crăciun diferă de la o zonă la alta. În satele de pe Valea Mureşului, Crăciunul este încă legat de ritualuri populare vechi, obiceiul de a oferi daruri avându-şi originile într-o legendă pe care numai bătrânii o cunosc.

Crăciunul este o sărbătoare creștină celebrată încă din antichitate pentru a marca naşterea fiului lui Dumnezeu, Iisus Cristos.

Potrivit tradiției, în seara de Ajun, în fiecare care casă, membrii familiei împodobesc bradul și se așează sub el cadouri pentru întreaga familie.

În calendarul Gregorian, Crăciunul se sărbătorește pe 25 decembrie iar în cel Iulian pe 25 ianuarie.

Crăciunul sau Nașterea Domnului face parte din cele 12 sărbători domnești fiind a treia mare sărăbătoare creștină după Paști și Rusalii.

Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine şi în satele româneşti. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor.

Colindele cântate în această seară sunt inspirate de nașterea lui Isus, de cei trei magi de la Răsărit, de cadouri și tradiționalul brad.

Începând cu noaptea de 23 spre 24 decembrie, de la miezul nopţii şi până la revărsatul zorilor, uliţele satelor răsună de glasul colindătorilor, costumaţi în portul tradiţional specific fiecărui judeţ, care urează pe la casele gospodarilor pentru sănătate, fericire şi prosperitate în anul ce vine şi de la care primesc daruri (colindeţe) în bani sau produse: nuci, covrigi, mere, colaci, etc.

În unele sate se păstrează şi un alt obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Bătrânii spun că dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi date găinilor, acestea vor fi spornice la ouat.

În satul Hapria, dacă primul care intră în casă de Crăciun este un bărbat, oamenii cred că este un semn de bunăstare şi sănătate pentru anul următor.

O altă poveste despre Crăciun, mai puţin cunoscută, spune că în secolul al VII-lea călugării foloseau forma triunghiulară a bradului pentru a descrie Sfânta Treime. În jurul anului 1500, oamenii au început să vadă în bradul de Crăciun un simbol al copacului din Paradis şi au atârnat în el mere roşii, simbol al păcatului originar. În secolul al XVI-lea, însă, familiile creştine au început să decoreze brazii cu hârtie colorată, fructe şi dulciuri.

Din vechime se ştie că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. În unele legende populare şi colinde, Moş Ajun apare ca un cioban sau un baci la turmele fratelui său. În cultura populară românească, Crăciun apare ca personaj cu trăsături ambivalente: are puteri miraculoase, ca eroii şi zeii din basme, dar are şi calităţi tipic umane. El este bătrân (are o barbă lungă) şi bogat (de vreme ce are turme şi dare de mână).

Dacă ați fost cuminți în acest an și i-ați scris Moșului, astă seară cu siguranță Moș Crăciun, va lăsa sub brad, cadoul mult visat.