Breaking news

Românii, campioni europeni la navigatul pe internet de pe telefonul mobil

Navigarea pe internet de pe telefonul mobil a devenit o modă în România. În 2013, românii au realizat peste 8 milioane de conexiuni la internet, de pe telefoanele mobile.

navigare internet pe telefonRomânii folosesc din ce în ce mai mult telefonul mobil pentru accesul la internet, în special pentru navigarea pe rețelele de socializare. Potrivit Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în 2013, s-au realizat peste 8 milioane de conexiuni mobile la internet de bandă largă. O creştere de 11% față de anul 2012.

Un studiu recent, relevă faptul că peste 60% dintre românii care au un telefon mobil cu acces la internet, navighează pe web pentru a face căutări și pentru a accesa messengerul sau e-mailul. Cei care își cumpără un smartphone îl utilizează în principal pentru serviciile de voce, SMS și multimedia, iar mai apoi pentru a accesa internetul și funcția de GPS a telefonului.

Un utilizator de internet mobil din România consumă în medie 260 de MB într-o lună, acest indicator înregistrând creşteri în ultimii ani. Aproape 70% dintre conexiunile de acces la internet mobil de mare viteză sunt furnizate pe baza plății unei sume lunare de bani – abonamente sau extraopţiuni pentru acces la internet.

Dacă intrii pe un  site dedicat telefoanelor mobile, cele mai multe telefoane mobile scoase la vânzare sunt smartphone-urile, care implicit oferă o conexiune rapidă la internet.

La 30 iunie 2013, în România erau active 8,2 milioane de conexiuni mobile de acces la internet în bandă largă, în creştere cu 11% faţă de finalul anului 2012. Din numărul total de conexiuni, 53% au fost furnizate prin intermediul telefonului mobil, cu plata unui abonament sau a unei extraopţiuni destinate accesului la internet, 31% erau conexiuni prin intermediul telefonului mobil cu plata pe “unitatea de consum”, iar 16% reprezentau conexiuni furnizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB. Numărul total de terminale/cartele SIM care permiteau accesul la internet mobil prin intermediul tehnologiilor EV-DO, 3G/3G+, 4G a ajuns la 9,9 milioane, cu 14,3% mai mult faţă de finalul anului 2012.

Orange pare să fie rețeaua cu cea mai bună ofertă de navigare pe internet, din România. Există foarte multe site-uri de profil care oferă setari internet orange, astfel încâd să poți naviga fără probleme de pe telefonul mobil.

Rata de penetrare a accesului la internet la puncte mobile (numărul total de conexiuni raportat la 100 de locuitori) a înregistrat în prima jumătate a anului 2013 o creştere cu peste 5 puncte procentuale, atingând la 30 iunie 2013 un nivel de 56% din populaţie, în timp ce rata de penetrare a conexiunilor la puncte mobile în bandă largă a ajuns la valoarea de 41%.

Toate aceste date statistice, situează românii în topul accesărilor pe internet de pe telefonul mobil, la nivel european.