Breaking news

Românii blocaţi la graniţa dintre Austria şi Ungaria, repatriaţi printr-un culoar sanitar special

Veşti bune pentru românii blocaţi de zile întregi la granţia dintre Austria şi Ungaria după ce autorităţile maghiare au închis graniţele din cauza epidemiei de coronavirus. La intervenţia Ministerului Afacerilor Externe, Ungaria va permite repatrierea românilor prin crearea unui culoar unic sanitar.

Românii care au fost blocați la granița Austriei cu Ungaria au început, marți seara, trecerea prin coridorul special către țară. Ungaria a anunțat că românii vor intra în România pe la Cenad și Nădlac 2.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó, în urma căreia, Ungaria a decis să creeze un culoar unic pentru cetăţenii români.

Bogdan Aurescu a solicitat crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale,  a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

“Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări“, potrivit MAE.

În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

Cetățenii români pot tranzita teritoriul Ungariei dinspre Austria DOAR în intervalul 17 martie ora 21.00, ora Ungariei – 18 martie ora 5.00, ora Ungariei, adică între 17 martie, ora 22.00, ora României – 18 martie, ora 6.00, ora României.

>