Breaking news

Românii au prins gustul mâncării bio. Iată ce avantaje au produsele bio

Piaţa produselor alimentare ecologice începe să se dezvolte tot mai mult și în România. Românii aleg să consume produse bio pentru o viață cât mai sănătoasă și îndelungată. Specialiştii europeni susțin că România dispune de un potenţial uriaș pentru producţia de alimente bio, datorită climei favorabile şi forţei de muncă ieftine.

mancare bioRomânii au prins gustul produselor bio/ecologice și preferă să dea un leu în plus, pe legumele și fructele cultivate fără chimicale, ca să aibă parte de produse cât mai naturale.

Cererea tot mai mare de produse bio a făcut să crească şi numărul producătorilor de alimente organice din România, de la 3.000 în 2006 la 30.000 în 2014.

Însă doar 3% din suprafața agricolă a României, este cultivată în sistem ecologic. Mai exact, în 2014 erau 300.000 de hectare de tern arabil certificate ecologic și 500.000 de pajiști.

România exportă 80% din producție, în special materie primă și foarte puține produse procesate. În prezent, consumul de produse bio ajunge în România la numai un procent din vânzările totale de alimente.

Cine poate cultiva produse ecologice?

Agricultorii români care vor să cultive produse ecologice trebuie să îndeplinească condiții foarte stricte impuse de Uniunea Europeană.

Pământul utilizat pentru creşterea culturilor trebuie ferit de substanţe chimice timp de mai mulţi ani înainte de a începe producţia.

Este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic, iar producătorii trebuie să ţină o evidenţă a operaţiunilor agricole, de zi cu zi.

Îngrăşămintele utilizate în culturi, sunt tot naturale, rezultate din produse care la rândul lor au trăit şi s-au dezvoltat fără chimicale ori alte preparate de sinteză.

Animalele din zootehnia bio cresc în spaţii deschise, sunt hrănite cu hrană bio, fără antibiotice, hormoni sau simulatori de creștere.

Avantajele produselor bio

Produsele bio sunt permanent verificate, ceea ce reprezintă o garanţie suplimentară a calităţii. În agricultura bio sunt cu 25 mai multe filtre şi controale decât în producţia normală.

Alimentele bio au un conţinut dublu de antioxidanţi faţă de cele industriale.

La prelucrarea recoltei nu se foloseşte vreun procedeu chimic. Produsele finite nu au conservanţi chimici. Aceste alimente asigura un nivel nutritional echilibrat, asigura necesarul de substanţe hrănitoare şi de vitamine.

Pentru copiii, alimentele bio sunt o binefacere, aceştia fiind mult mai sensibili la agresiunea produselor toxice din pesticide.

În România, produsele bio pot fi achiziționate și de pe internet de la magazine online de profil. Un astfel de magazin online produse bio este Bio-SuperFood.ro. Acesta oferă românilor o gamă largă de produse Bio, de la suplimente nutritive Bio, Produse Bio fără Gluten, până la fructe uscate Bio, Sucuri bio, Muesli şi Chipsuri bio, Alimente Bio & Convenţionale, Condimente Bio, și chiar Paste Făinoase Bio.

bio-superfood.ro comercializează produse 100% naturale certificate ecologic importate din Germania, cât şi produse convenţionale.

În urma unor studii derulate pe parcursul a cinci ani, Institutul European pentru Agricultură a stabilit faptul că legumele, fructele şi cerealele rezultate din culturile bio sunt cu 15% mai bogate în substanţe nutritive faţă de cele produse industrial, iar gustul este mult mai bun.

Specialiştii europeni susțin că România are un potențial uriaș pentru producţia de alimente ecologie. Însă producătorii români nu reuşesc să obţină certificarea europeană pentru ele. De aceea, majoritatea alimentelor ecologice din România sunt importate din ţări precum Austria sau Germania.

În 2015, consumul de produse ecologice va crește în România și ca urmare a faptului că de la 1 ianuarie, Guvernul a redus TVA de la 24 la 9%, pentru a încuraja consumul de produse eco. Anual, în Europa se vând produse bio în valoare de peste 20 de miliarde de euro, iar cei mai mari producători sunt Germania, Austria și Franța.

>