Breaking news

Românii au interzis la muncă în 10 țări din Uniunea Europeană

Și în 2012, românii au parte de restricții pe piața de muncă din zece state membre ale Uniunii Europene.

Doar Italia a ridicat restricțiile de muncă pentru români, în timp ce țări precum, Franța, Germania, Belgia, Olanda, Spania și Anglia, Irlanda, Austria, Malta și Luxemburg impun restricții cetățenilor români.

Începând cu 1 ianuarie 2012, lucrătorii români nu mai întâmpină restricţii în Islanda, ţară în curs de aderare la UE. De la aceeaşi dată, Germania a liberalizat parţial piaţa forţei de muncă, iar Luxemburgul a extins aria de aplicare a procedurii de acordare simplificată a permiselor de muncă.

Mobilitatea forţei de muncă este o reliefare a liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul unional, principiu fundamental al UE. În conformitate cu prevederile Actului de Aderare a României şi Bulgariei la UE, menţinerea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii celor două ţări în ultima perioadă tranzitorie (2012-2013) se justifică doar în cazul apariţiei sau riscului de apariţie de grave perturbări pe piaţa forţei de muncă din statele care aplică restricţia.

Prin Rezoluţia din 15 decembrie 2011, Parlamentul European a solicitat  statelor membre să asigure un tratament egal pentru cetăţenii români şi bulgari, în conformitate cu prevederile tratatelor Uniunii. De asemenea, un recent raport al Comisiei Europene, elaborat la solicitarea României şi Bulgariei, relevă faptul că libera circulaţie a lucrătorilor nu creează turbulenţe pe pieţele forţei de muncă, ci, dimpotrivă, contribuie la creşterea economică a statelor membre care şi-au deschis piaţa muncii.

Limitările impuse pe piaţa muncii lucrătorilor români şi bulgari pot fi menţinute până cel mai târziu la 1 ianuarie 2014, dată de la care circulaţia acestor lucrători în spaţiul UE urmează a fi liberalizată necondiţionat.