Breaking news

Românii ar putea să circule în SUA fără vize

În Congresul american a fost depus marți un proiect de lege care prevede, printre altele, includerea României, Bulgariei şi Poloniei în programul Visa Waiver (PVW), de exceptare de la obligativitatea vizelor.

Mike Quigley, un reprezentant al democraților, a explicat că „Jobs Originating through Launching Travel (JOLT) Act” are ca obiectiv reformarea Visa Waiver, un program „învechit„, care are are nevoie de „modernizări„.

Deocamdată, cetățenii din România, Polonia şi Bulgaria au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. La acest moment, aceste state nu sunt incluse în Visa Waiver, pe motiv că au o rată de respingere a cererilor de viză mult peste limita de 3%.

În 2011, ţara noastră a avut o rată de respingere a aplicaţiilor pentru viză de 22%, în timp ce rata Bulgariei şi a Poloniei a fost de 16%, respectiv 10%.

Este pentru prima data cand partea americană este de acord să lucreze cu noi pentru soluţii adecvate şi mai rapide, iar în condiţiile în care se va produce o schimbare în legislaţie la Washington pe acest palier, sperăm ca şi chestiunea respingerilor de vize să fie reglementată şi să putem beneficia de libera circulaţie în spatiul american”, a declarat luna trecută, fostul minitru de externe, Cristian Diaconescu, după o întrevedere cu secretarul american Hillary Clinton.