Breaking news

Românie respinge ferm independenţa Cataluniei! MAE suţine integritatea teritorială a Spaniei

România se opune independenţei provinciei Catalunia. MAE își reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei.

independenta cataluniaConsiliul de Miniștri al Spaniei a aprobat vineri demiterea întregului guvern catalan, dizolvarea parlamentului regional și convocarea de alegeri în Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunțat șeful executivului de la Madrid.

România este de partea Guvernului de la Madrid.

„Respingem cu fermitate și irevocabil „declarația unilaterală de independență” a Cataloniei. Reafirmăm sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei. Spania este un aliat important și partener strategic al țării noastre, relație reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE și la nivel internațional. Subliniem că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acțiuni care ține de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv. Reiterăm poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internațional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat. Situația generată în Catalonia ține de ordinea internă din Spania și ne exprimăm speranța că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituționale din acest stat„, se arată în comunicatul oficial al MAE remis exclusivNEWS.ro.

Consiliul de Miniștri a ordonat de asemenea demiterea șefilor Departamentului de Interne al guvernului regional, precum și închiderea „ambasadelor” catalane din străinătate, cu excepția celei de la Bruxelles.

Șeful guvernului spaniol a dispus totodată închiderea patronatului Diplocat, entitate mixtă public-privat în serviciul guvernului regional pentru impulsionarea imaginii internaționale a Cataloniei.

Aceste decizii au fost aprobate într-un Consiliu de Miniștri extraordinar, însă a avut loc și o altă ședință, ordinară, în care guvernul de la Madrid a cerut Tribunalului Constituțional să anuleze declarația de independență votată vineri în Parlamentul regional al Cataloniei.

Senatul Spaniei a aprobat vineri, cu majoritate absolută, măsurile propuse de guvern pentru oprirea procesului secesionist din Catalonia, după ce parlamentul acestei comunități autonome a declarat independența regiunii. Măsurile au fost adoptate cu 214 voturi pentru, 47 împotrivă și o abținere.

Parchetul General al Spaniei va declanșa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru ‘nesupunere’.

Guvernul german condus de cancelarul Angela Merkel a anunțat vineri că nu recunoaște declarația de independență a Cataloniei adoptată de parlamentul regional catalan, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că singurul interlocutor din Spania este premierul Mariano Rajoy.

Steagul Spaniei a fost dat jos în mai multe orașe din Catalonia, după ce parlamentul regiunii a votat vineri în favoarea independenței față de Madrid.

Guvernul de la Madrid a anunțat sâmbătă destituirea șefului poliției din Catalonia (Mossos d’Esquadra), Josep Lluis Trapero, ca parte a măsurilor luate de executivul spaniol de punere sub tutelă a Cataloniei.

Ministerul de Interne al Spaniei a preluat controlul asupra poliției locale, iar șeful guvernului conservator Mariano Rajoy a devenit prima autoritate în Catalonia.

Gestiunea zilnică a Cataloniei va fi delegată vicepremierului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, care va lua locul secesionistului Carles Puigdemont, destituit vineri seara cu toată echipa sa.

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la mijlocul zilei la Madrid pentru menținerea Cataloniei în componența Spaniei, la o zi după ce parlamentul catalan a votat o declarație de independență care constituie o provocare fără precedent în ultimii 40 de ani la adresa statului spaniol.