Breaking news

Vom exporta gaze naturale abia din anul 2013

După eliminarea restricțiilor tehnice, România va putea exporta gaze naturale începând cu anul 2013.

România vrea ca din 2013 să înceapă să exporte gaze naturale din resursele proprii. Însă acest lucru se va putea face doar după eliminarea restricţiilor tehnice, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu.

Până la sfârşitul acestui an se vor încheia toate probele pentru exportul de gaze”, a declarat miercuri Traicu.

În prezent, România are o singură conductă de gaze cu Ungaria, prin care în acest moment poate doar importa. Alte două conectări, cu Bulgaria şi Republica Moldova, sunt în construcţie.

Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizată în 2010. România are doi producători mari de gaze, Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care asigură două treimi din consum. Diferenţa este importată prin intermediari din Rusia.

Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori în ultimii ani că intenţionează să exporte gaze.

În urma forajelor realizate de  OMV Petrom şi Exxon Mobil în Marea Neagră, în acest an,  s-a descoperit un important zăcământ de gaze naturale ce ar putea face ca România să nu mai depindă de importurile de gaze.

Estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Zăcământul estimat echivalează cu de şase ori consumul annual de gaze al României.

România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă.

>