Breaking news

Străinii, împiedicați să mai cumpere în draci pământurile românilor

Ministrul Agriculturii a anunțat că România pune limite străinilor care vor să ne cumpere pământurile.

Străinii nu vor mai putea să cumpere en gros, terenurile românilor pe doi lei, după bunul plac, ne dă asigurări Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul a anunțat luni că la anul, statul va lua unele măsuri pentru a limita cumpărările de teren de către străini.

”În momentul de faţă persoanele fizice străine nu au în proprietate teren în România. Piaţa funciară se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conforma tratatului de aderare pe care îl avem şi care este semnat şi vis-a-vis de care nu putem face modificări. Vom lua anumite măsuri pentru a limita şi pentru a oferi competitivitate agricultorilor români în raport cu ceilalţi agricultori de pe piaţa europeană, care până la urmă vor veni cu un capital mult mai mare pe piaţa românească. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că şi în agricultură avem nevoie totuţi de investitori. De aceea cred că trebuie să creăm şi un mediu propice pentru ca aceşti investitori să vină şi să investească în România. Condiţia este ca taxele şi impozitele să fie plătite în România, iar profitul să nu fie externaliza”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a adăugat că în 2013 va fi pregătită o agenţie, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, pentru a fi “un fel jucător pe piaţa funciară” şi care să dea aviz persoanelor fizice străine interesate de achiziţia de terenuri în România, după modelul altor state membre.

Unele state membre ale UE au impus o limită de suprafaţă la cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, iar alte state au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei în domeniul agricol în statul respectiv.

În prezent, aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel naţional sunt administrate de cetăţeni sau firme străine.

Suprafaţa agricolă totală a României era în 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil.

>