Breaking news

România va cumpăra cinci drone de la americani

loading...

România, împreună cu alte 12 state NATO, vor achiziţiona cinci aparate de zbor fără pilot numite drone. Informația a fost confirmată marți și de Președintele României, Traian Băsescu.

Decizia a fost luată la summitul NATO de la Chicago din SUA. Astfel că 13 ţări din cadrul NATO, printre care şi România, au decis să cumpere cinci vehicule aeriene fără pilot (drone).

13 state, printre care şi România, au aderat la programul AEGIS, Alliance Ground Supervision, ceea ce înseamnă o structură militară de cinci avioane fără pilot care vor fi, în funcţie de nevoile tuturor celor 13 state, la dipoziţie pentru culegere de informaţii terestre. Şi, decât să avem fiecare propriile noastre avioane, România dispune de un sistem de drone în momentul de faţă, pe care l-a utilizat şi în Irak şi în Afganistan, dar noua generaţie de astfel de avioane fără pilot este mult mai performantă şi atunci, decât să îşi cumpere fiecare stat mijloacele pentru aceste facilităţi, mai bine ne unim toţi şi plătim cât utilizăm. Deci, sistemul Smart Defense este destinat să răspundă chiar realităţilor de astăzi. Poate că nu este un sistem care va fi viabil în următorii 30 de ani, dar pentru perioada de criză în mod categoric este viabil şi răspunde nevoii de a cheltui ceva mai puţin decât până acum pentru menţinerea capabilităţilor militare ale NATO şi ale statelor membre”, a spus Băsescu în declarația de presă susținută pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Dronele sunt  fabricate de compania americană Northrop Grumman și pot zbura fără întrerupere circa 60 de ore.

Pentru cele cinci drone, cele 13 state membre NATO vor plăti circa un miliard de euro, la care se adaugă alte două miliarde de euro pentru pentru funcţionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance.

Cele 13 state care vor achiziționa dronele de la amercicani sunt: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Romania, Slovacia și Slovenia.

 

loading...