Breaking news

România va avea un nou avion de calibrare care va asigura siguranța traficului din spațiul aerian

Noul avion, de tipul Beechcraft 350 Super King Air va intra în proprietatea Autorității Aeronautice Civile Române peste un an și va înlocui vechea aeronava de calibrare, care a depăsit deja 10 mii de ore de zbor.  Producătorul avionului de nouă generație este compania americana Textron Aviation iar achiziția se va realiza prin intermediul Beechcraft Berlin Aviation.

avion de calibrareAvionul de calibrare este destinat asigurării siguranței în domeniul aviației civile, prin verificarea sitemelor de dirijare utilizate la aterizarea – decolarea avioanelor pe aeroporturi și pe traseele de rută aeriană, verificare și supraveghere din zbor a funcționării mijloacelor de navigație aeriană, supraveghere aeriană și comunicații în domeniul aeronautic, precum și verificarea din zbor a procedurilor instrumentale de navigație aeriană.

Contractul pentru noua aeronavă a fost semnat săptămâna aceasta de către Armand Petrescu, Director General al Autorității Aeronautice Civile Române și de Rolf Kaselau, Managing Director Beechcraft Berlin Aviation GmbH, în prezența ministrului transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc.

Răzvan Cuc, Ministrul Transporturilor a declarat ca: “Felicit Autoritatea Aeronautica Civila  Romana pentru aceasta achiziție care va fi folosita pentru asigurarea siguranței aviației civile si pentru creșterea încrederii pasagerilor in transportul aerian romanesc. Era mare nevoie de o asemenea aeronava performanta care sa asigure menținerea la un înalt nivel de performanta a mijloacelor de supraveghere aeriana.”

Prin achiziția avionului de nouă generație se garantează menținerea sistemelor de navigație aeriană, de verificare a procedurilor de precizie și non-precizie, precum și de punerea în aplicare a noilor proceduri satelitare, la standarde internaționale ICAO și EASA, de asigurare a siguranței zborurilor la standarde de maximă calitate.

Valoarea avionului Beechcraft 350 Super King Air este de aproximativ 9 milioane de euro și va fi achitată din surse proprii ale Autorității Aeronautice Civile Române.

Operarea noii aeronave va fi preluată de cei 11 membrii ai echipajului care asigură operarea și întreținerea avionului de calibrare care zboară în prezent. Astfel, vechea aeronavă de verificări din zbor B 350 FL-73, înmatriculată YR-CAA și botezată de echipaj ”Colorici”, va fi scoasă la „pensie” după o activitate record pentru o aeronavă care zboară în condiții speciale, de peste 11 ani de zbor.

>