Breaking news

România va asigura preşedinţia Comitetului de Neproliferare a Armelor Nucleare

România va asigura preşedinţia sesiunii din 2013 a Comitetului Pregătitor al Conferinţei de Examinare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare

România a fost desemnată de către Grupul geografic est-european din cadrul ONU să exercite  preşedinţia celei de-a doua sesiuni a Comitetului Pregătitor (PrepCom) al Conferinţei de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (RevCon NPT), care va avea loc în perioada 22 aprilie – 3 mai 2013, la Geneva.

Alegerea în această funcţie reprezintă o recunoaştere concretă a calităţii contribuţiei României la activităţile de cooperare din cadrul NPT şi al AIEA, România fiind de două ori consecutiv aleasă în funcţia de vicepreşedinte al acestui organism în perioada 2009 – 2010, calitate în care  a facilitat adoptarea Strategiei pe termen mediu 2012 – 2017 a Agenţiei şi adoptarea bugetului organizaţiei pentru anul 2010.

Preşedinţia română a PrepCom RevCon NPT va continua pregătirile pentru Conferinţa de Evaluare a NPT din 2015 şi va depune diligenţe pentru asigurarea participării tuturor statelor NPT la procesul robust de implementare atât a obiectivelor tratatului, cât şi a tuturor acţiunilor convenite în documentul final al precedentei Conferinţe de evaluare a NPT din 2010.

Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) a intrat în vigoare la 5 martie 1970, numărând în prezent 189 de state părţi. România a ratificat NPT la 30 ianuarie 1970.

Prima sesiune a Comitetului Pregătitor al Conferinţei de Evaluare a NPT a avut loc în perioada 30 aprilie – 11 mai 2012, la Viena, preşedinţia fiind asigurată de Peter Woolcott (Australia).

>