Breaking news

România, ultima ţară Uniunea Europeană care nu are o listă de compensate actualizată

loading...

Din cauza lipsei de actualizare a listei cu medicamentele compensate, pacienţii români sunt singurii din Uniunea Europeană care nu au acces la medicamentele de ultimă generaţie. Medicamente care le-ar putea creşte speranţa de viaţa şi şansele de vindecare. 

medicamente compensate romaniaBulgaria, ţara cu care suntem deseori comparaţi ca nivel de trai, si-a actualizat regulat lista de medicamente compensate în ultimii ani. Potrivit Asociaţiei Nationale de Pacienţi din Bulgaria, lista a fost actualizată, din 2012, de 4 ori!

Asta în condiţiile în care în ţara vecină nu există taxa de clawback, prin care statul îşi poate echilibra bugetul prin taxarea producătorilor de medicamente.

În  momentul de faţă, 167 de molecule noi ori cu indicaţii terapeutice noi aşteaptă să intre pe noua listă, pe care Ministerul Sănătăţii se angajase s-o lanseze in dezbatere publica până la data de 15 octombrie.

“Am aflat că nu s-a finalizat încă evaluarea noilor molecule de către Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Facem din nou apel la autorităţile sanitare, dar si la Premierul Romaniei, de a grăbi procedura, pentru ca miile de pacienţi din ţară să beneficieze cât mai curând de cele mai bune tratamente. Potrivit unui studiu recent al  Local American Working Group, societatea românească ar câştiga pe termen lung de cinci ori mai mult decât cheltuielile din următorii trei ani cu introducerea a noi molecule pe lista medicamentelor compensate”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Asociatiei Alianta Pacientilor Cronici din Romania.

Întârzierea actualizării listei şi a accesului la medicamente de ultimă generaţie duce la pierderea pacienţilor şi la scăderea calităţii vieţii lor.

Conform unei analize din acest an, publicată în Jurnalul European de Cancer, numărul deceselor din România din cauza bolilor oncologice s-a dublat în ultimii 3 ani. Perioada luată în calcul în cadrul studiului a fost 2009 – 2012, exact intervalul în care lista medicamentelor compensate n-a mai fost actualizată. 16% din noile molecule care îşi aşteaptă rândul pe noua listă se adresează pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

În acest context, pentru bolnavii de cancer, statul nostru cheltuieşte cel mai puţin din Uniunea Europeană. În 2009, cancerul a costat cele 27 de ţări ale Uniunii Europene 126 miliarde de euro2.  Dacă la nivel european costul mediu pe pacient cu cancer este de 102 euro, în România este de 52 de euro.

loading...