Breaking news

România și Rusia, furate de noul sistem de vot de la Eurovision 2013

Noul sistem de vot aplicat la ediția din acest an a Eurovision a aruncat în aer concursul. Scandalul se ține lanț și asta pentru că EBU nu a explicat țărilor participante, noul sistem de calcul.

romania si rusia eurovision 2013Din cauza noului sistem de calcul prin care notele juriului se adună cu televotingul, s-au produs situații incredibile la Eurovision, în care România a câștigat televotingul în Italia dar a primit doar un punct, iar Rusia a câștigat votul juriului în Muntenegru dar a primit în final, ZERO PUNCTE.

În acest an, EBU a decis ca juriile naționale să noteze toate cântecele din finală, mai puțin pe cel al propriei țări. Fiecare juriu național a fost format din cinci membrii. Fiecare membrul al juriului național a acordat puncte tuturor pieselor finaliste, de la 1 la 25. Notele celor cinci membrii ai juriului s-au adunat și au dat clasamentul final al juriului național care are pondere de 50% în punctele finale anunțate de fiecare țară în parte.

Top 25 de la juriu se adună cu top 25 de la televot. Adică prima țară clasată pe primul loc la televot primește 25 de puncte, a doua 24, iar ultima 1 punct, la fel și î cazul topului juriului.

Deci, cele două clasamente, juriu național (1-25) și televot (1-25), s-au adunat, și astfel a ieșit clasamentul Top 25 Final. În urma acestuia, primele zece țări clasate în Top 25 Final, au primit puncte în finala Eurovision 2013. Prima 12 puncte, a doua 10 puncte, a treia 8 puncte, a patra 7 puncte, a cincea 6 puncte, a șasea 5 puncte, a șaptea 4 puncte, a opta 3 puncte, a noua 2 puncte și a zecea 1 punct.

Toate voturile juriilor naționale și rezultatul televotingului din cele 39 de țări participante la Eurovision 2013, au fost centralizate, adunate și calculate de firma germană Digame.

Regulamentul EBU prevede că în caz de egalitate între țări după cumulul celor două liste de puncte, departajarea se face în favoarea țării care a primit puncte mai multe în urma televotingului.

Numai că acest sistem de calcul este unul extrem de nedrept și aberant. Întrucât duce la situația în care cinci jurați anulează voturile a mii sau chiar sute de mii de votanți. Așa s-a întâmplat în cazul României la televotul din Italia. Țara noastră a primit cele mai multe apeluri telefonice, dar pentru că juriul i-a dat doar maxim 6 puncte, din 25, în finala de sâmbătă 18 mai, a primit de la Italia doar un punct.

Rusia a primit 25 de puncte de la juriul național din Muntenegru și foarte puține de la televot, astfel că nu a intrat în top 10 final, ca să primească vreun punct.

Din cauza acestui sistem idiot de calcul implementat anul ăsta de EBU, România a pierdut puncte importante și de la Spania, Israel, Germania și Moldova.

Până anul trecut se aplica următorul sistem. Primele zece țări calificate în clasamentul juriului național primeau puncte de la 1 la 12, dar fără 9 și 11, la fel se întâmpla și la televot. Primele zece țări clasate la televot, primeau puncte de la 1 la 12, fără 9 și 11. Abia după aceea cele 10 țări de la televot se adunau cu cele 10 de la juriu și rezulta Top 10 final care primea puncte în mod real în finala Eurovision. Acest sistem elimina aberațiile din acest an când ajungi să primești maxim e puncte de la televot sau de la juriu dar în realitate nu primești nimic.

Este aberant să primești maxim de puncte fie de la televot fie de la juriu dar în realitate să nu te alegi cu niciun punct. Acest sistem de clacul al votului a avantajat se pare țările care au fost la mijlocul clasamentului și la juriu și la televot. Așa se explică de ce Danemarca a ieșit învingătoare, întrucât a fost favorizată de sistemul de calcul al voturilor.

EBU spune că va face publice listele cu notele juriilor naționale și cu clasamentul de la televot din cele 39 de țări participante, abia la o lună de la încheierea finalei, adică pe 18 iunie 2013. Pentru ca între timp să nu se mai poată contesta rezultatul și orice contestație făcută de o țară participantă să fie respinsă ca nefiind depusă în termenul legal.