Breaking news

Guvernul României a semnat cu Franţa,un acord vizând sprijinirea reinserţiei romilor

Guvernul Ponta a semnat miercuri la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare, un acord-cadru pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa.

Acordul cadrul a fost semnat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta, de către miniştrii Muncii, Mariana Câmpeanu, şi Internelor, Mircea Duşa, – din partea României -, şi de către ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve.

”România şi Guvernul României nu se derobează de responsabilitatea care îi revine în ceea ce priveşte integrarea romilor. Viitorul comunităţilor de romi trebuie să fie în Europa, dar, în principal, aici, în România, în ţările de origine. Adevărata soluţie a problemei va veni doar în momentul în care copiii din comunităţile de romi vor merge la şcoală şi vor beneficia de educaţie şi când membrii comunităţii de romi vor avea locuri de muncă aici, în România. Guvernul pe care îl conduc este hotărât să treacă de la declaraţii de bune intenţii la fapte concrete. Autoritatea Națională pentru Romi, aflată în ordonarea directă a primului-ministru, va trebui să utilizeze mult mai bine toate fondurile europene sau naţionale de care beneficiază. Consilierul special pe probleme de romi, toţi reprezentanţii comunităţii de aici, din România, trebuie să fie implicaţi în acest efort al Guvernului şi al autorităţilor locale. Împreună şi cu sprijinul Franţei trebuie să găsim în perioada 2014-2020 mai multe programe europene pe care să le accesăm – şi am discutat acest lucru-, iar în cooperarea între ministerele de Interne şi reprezentanţii locali ai Guvernului aceste strategii trebuie implementate aici, în România, cu sprijiinul ministerului şi al autorităţilor franceze. Nu voi spune niciodată că problema comunităţilor de romi din Franţa este doar problema Franţei, şi nu şi a României. Dimpotrivă, cred că lucrând împreună putem să avem rezultate pentru viitor”, a spus Victor Ponta.

Proiectul Acordului-cadru vizează implementarea unui proiect experimental de sprijin pentru reinserţia în România a unui grup ţintă de 80 de familii aparţinând minorităţii romilor, domiciliaţi în judeţele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinţi şi Timiş, care doresc să revină din Franţa pentru a se restabili definitiv în România.

Dorim ca, împreună cu dvs., să transmitem un mesaj atât opiniei publice franceze, cât şi opiniei publice din România că eforturile noastre comune trebuie să se dirijeze către o soluţie în care romii sunt integraţi în ţările lor de origine, iar acest lucru se va înscrie şi într-o iniţiativă a comisiei în care vom participa şi noi. Acordul pe care l-am semnat este foarte important, el a fost întrerupt din 2010, suntem foarte bucuroşi că el a fost semnat acum, iar dacă el este eficient pe termen lung, este un progres foarte important. Un element foarte important este colaborarea dintre autorităţile locale din cele două ţări. Mâine vom vizita un astfel de proiect pe teren, care se realizează cu sprijinul autorităţilor locale din Franţa. Bineînţeles, trebuie subliniată şi responsabilitatea pe care o avem noi în Franţa: eliminarea taberelor ilegale, reconducerea cetăţenilor la frontiere, conducere forţată sau ajutată, dar şi programe de integrare în câmpul muncii şi alte programe pe care le vom anunţa, locuinţa sau şcolarizarea copiilor atunci când acestea sunt posibile”, a declarat Manuel Valls, ministrul de Interne al Franţei.

Acordul-cadru, prevede ca pe teritoriul Franţei, OFII se angajează să primească din partea familiilor cererile de sprijin pentru revenire, să organizeze reîntoarcerea în România a acestor familii, cu suportarea costurilor biletului de transport aerian. Să sprijine aceste familii în vederea obţinerii documentelor de călătorie, să acorde un ajutor financiar pentru întoarcere şi să comunice coordonatele acestor familii către autorităţile locale competente din judeţele de domiciliu ale acestora.

Sprijinul pentru reinserţia economică a familiilor beneficiare constă într-un ajutor financiar pentru înfiinţarea unei firme şi un program de instruire.

În judeţele implicate se vor înfiinţa comitete de lucru, alcătuite din reprezentanţii OFII şi ai autorităţilor locale, care vor asigura evaluarea situaţiei fiecărei familii beneficiare.

Partea română va mobiliza şi va susţine autorităţile locale din judeţele implicate în vederea elaborării de anchete sociale amănunţite.

De asemenea, va sprijini includerea copiilor acestor familii în sistemul de învăţământ şi facilitarea accesului la locuinţe şi la activul funciar legat de activitatea economică finanţată de către OFII.

Acordul-cadru nu prevede niciun transfer financiar între părţi, urmând ca fiecare parte să asigure finanţarea obligaţiilor care îi revin. Acordul este valabil pentru o perioadă de doi ani.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane.

>