Breaking news

România şi Croaţia, acelaşi refren la Eurovision 2011

România şi Croaţia se prezintă cu acelaşi refren la Eurovision 2011. Redactorii exclusivNews.ro au realizat un montaj video prin care este demonstrat faptul că una dintre secvenţele armonice se regăseşte în refrenele ambelor melodii.

eurovision_2011_romania_croatia_4România va participa la concursul Eurovision de anul acesta cu piesa “Change” a trupei Hotel FM, desemnată ca reprezentantă a României, în Selecţia Naţională care a avut loc în noaptea de Revelion. România va intra în concurs pe poziţia a 14-a din cea de-a doua Semifinală de la Dusseldorf, din 12 mai.

Croaţia a organizat Finala Naţională în seara de 5 martie, când melodia “Celebrate”, interpretată de Daria, a fost desemnată câştigătoare. Croaţia va intra în concursul de la Dusseldorf pe poziţia a 13-a din prima Semifinală, care va avea loc în data de 10 mai 2011.

Prin montajul video pe care îl puteţi urmări mai jos se demonstrează faptul că linia melodică a refrenului celor două melodii seamănă izbitor. Brainstormingul din cadrul redacţiei exclusivNews.ro nu ne-a ajutat să ajungem la o concluzie fără echivoc în ceea ce priveşte compoziţia originală care a stat la baza acestei coincidenţe de partituri.

Sebastian Popescu, redactor-şef exclusivNews.ro, afirmă: “Este clar faptul că melodia Croaţiei este inspirată din cea a trupei Hotel FM, care reprezintă România anul acesta la Dusseldorf. Croaţia şi-a desemnat reprezentanta în data de 5 martie 2011, în vreme ce Selcţia Naţională din România a avut loc la 31 decembrie 2010. Probabil că melodia interpretată de Daria a fost compusă ulterior Finalei Naţionale de la noi şi a avut ca sursă de inspiraţie piesa «Change».

Valentin Spînu, redactor exclusivNews.ro spune: “În opinia mea, cele două melodii au o sursă comună de inspiraţie. Probabilitatea în acest sens este foarte mare. Altfel, compozitorul croat a sfidat logica elementară când a plagiat o melodie despre care se ştia deja că va fi în concursul de la Dusseldorf. Înclin să cred că este vorba despre o sursă comună de inspiraţie.

Opinii similare cu ale celor doi redactori citaţi au avut şi ceilalţi membri ai echipei exclusivNews.ro.

Indiferent dacă melodia Croaţiei a fost copiată după cea a României sau dacă cele două piese au avut o sursă comună de inspiraţie, plagiatul este clar ca lumina zilei. În situaţia în care cele două melodii vor ajunge în finală şi vor nimeri una lângă alta, ar însemna o catastrofă pentru ambele ţări participante, cât şi un prejudiciu de imagine fără precedent la adresa Eurovision Song Contest.

Ascultaţi colajul realizat de exclusivNews.ro şi trimiteţi comentariile voastre. Consideraţi că piesa Croaţiei este inspirată din melodia trimisă de România la Eurovision 2011? Reuşiţi să identificaţi posibila sursă comună a celor două melodii?

Citeşte şi:
Plagiatul Suediei de la Eurovision 2011, inspirat din trei melodii – VIDEO
Serbia participă la Eurovision 2011 cu un cântec furat – VIDEO
Ungaria are pentru Eurovision 2011 o piesă inspirată dintr-o melodie rock – VIDEO

>