Breaking news

România se împrumută iar la FMI și CE, de 4 miliarde de euro

Guvernul României a bătut palma cu FMI și Comisia Europeană, pentru un nou acord de împrumut de tip preventiv, în valoare de patru miliarde de euro.

acord fmiNici nu a încheiat bine ultimul acord de împrumut cu FMI și CE, că România, prin Guvernul Ponta, a bătut palma cu finanțatorii internațional pentru o nouă perioadă de împrumut.

Două miliarde de euro vor fi oferite de FMI și alte două miliarde de către Comisia Europeană, pentru următorii doi ani de zile.

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, a precizat că intenția autorităților române este de a nu trage acești bani.  Ea a mai precizat că oficialii Băncii Mondiale au fost prezenţi în această misiune, dar că instituţia internaţională nu se află în această înţelegere, deoarece are un acord separat cu România, semnat în 2012.

Schaechter a mai spus că instituţia estimează o creştere economică de 2%, datorită creşterii exporturilor. Ea amai spus că primele două acorduri au adus macrostabilitate României, dar că aceasta nu este de ajuns.

Priorităţile sunt acum că plăţile să se facă regulat, atât din partea instituţiilor, precum Fiscul, cât şi din partea companiilor de stat. Ea a mai spus că statul trebuie să acorde garanţii întreprinderilor mici şi mijlocii care sunt bancabile. Deşi există o astfel de soluţie şi acum, această nu este folosită.

Al doilea obiectiv îl constituie continuarea reformelor structurale, în special în domeniile sanitar, energetic şi al transporturilor.

În urma înețelegerii cu FMI, TVA la pâine s-a redus la 9% de la 1 septembrie 2013, iar accizele la alcool și produsele de lux, au fost majorate.

Pensionarii nu vor mai beneficia de reducerea de 50% pe mijloacele de transport în comun, la nivel național, întrucât nu sunt bani, iar măsura este considerată de FMI, drept ajutor de stat.