Breaking news

Ninge abundent și viscolit în jumătate din România

loading...

Previziunile meteorologilor s-au adeverit. Jumătate din țară se află sub o mantie albă de zăpadă care este viscolită și troienită în unele județe cu peste 70 km pe oră.

cod portocaliu de ninsoriIarna nu se dă plecată deși în mod calendaristic de 26 de zile suntem în anotimpul primăverii.

Codul portocaliu de ninsoare şi viscol a intrat în vigoare marţi dimineaţă la ora 4.00 şi vizează judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ilfov, nordul judeţelor Olt, Teleorman şi Giurgiu şi municipiul Bucureşti.

În Capitală a început să ningă abundent încă de la ora trei dimineața. Astfel că circulația în Buurești este îngreunată de carosabilul acoperit de un strat consistent de zăpadă.

Potrivit meteorologilor, până la ora 14.00, în toate aceste zone unde codul portocaliu este valabil, va ninge local abundent, viteza vântului va depăşi la rafală 70 km/h, iar zăpada va fi puternic viscolită şi troienită.

Codul galben de ninsori este valabil de la ora 4.00 până la 14.00, pentru jumătatea de sud a ţării, unde va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. În Lunca Dunării vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei.

În nordul şi centrul Moldovei, precum şi în Maramureş va ninge liniştit, dar se va depune strat nou de zăpadă.

CFR precizează că la acestă oră pe cale ferată nu sunt linii închise, dar circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă în judeţele afectate de ninsoare şi viscol. 

Din cauza avertizărilor meteo, Inspectorul General al I.G.S.U., general de brigadă dr.Ioan Baş a dispus dislocarea autospecialei pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi a celei cu capacitate mărite de trecere (şenilată) de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Dolj, respectiv Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani, la Detaşamentul Alexandria din judeţul Teleorman.

Măsura a fost dispusă în scopul asigurării răspunsului operativ în zonele potenţial a fi afectate, deservind atât zona de competenţă a unităţii beneficiare, cât şi pe cea a Inspectoratului Judeţean Olt.

loading...