România salută acordul preliminar asupra dosarului nuclear iranian

Negocieri cu succes, duminică la Geneva în privința planului de acțiune împotriva dosarului nuclear iranian. România salută decizia luată de reprezentanții celor 6 țări implicate în negocieri.

arsenal nuclear iranMinisterul Afacerilor Externe din România, salută acordul la care s-a ajuns pe 24 noiembrie 2013, în cadrul negocierilor de la Geneva între reprezentanţii E3+3 (Marea Britanie, Franţa,  Germania, SUA, Rusia, China) și Iran, asupra unui Plan comun de acțiuni, ca o primă etapă a unei abordări menite să conducă spre o soluție cuprinzătoare și de durată a dosarului nuclear iranian.

MAE îşi exprimă deplina apreciere faţă de eforturile substanţiale ale E3+3, sub coordonarea Înaltului Reprezentant UE Catherine Ashton. Această evoluţie este încurajatoare, însă eforturi suplimentare sunt necesare în continuare. În context, este esenţial angajamentul ferm al Iranului de a lua toate măsurile necesare pentru valorificarea pe deplin a actualei ferestre de oportunitate şi obţinerea de rezultate concrete”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Ministerul de Externe  subliniază importanţa decisivă a implementării acestei prime etape şi îşi exprimă  sprijinul ferm pentru negocierile care vor urma în perspectiva definirii parametrilor unei soluţionări definitive şi cuprinzătoare a acestui dosar.

Este esenţială, în continuare, intensificarea eforturilor pentru obţinerea de progrese concrete în aplicarea prevederilor acordului, monitorizarea vigilentă a procesului de implementare şi clarificarea tuturor aspectelor legate de programul nuclear iranian. Totodată, MAE  subliniază rolul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a Planului comun de acţiuni convenit la Geneva. În context, MAE salută semnarea recentă, de către Iran şi AIEA, a unei  declaraţii comune, fapt care reprezintă un pas suplimentar în direcţia restabilirii încrederii comunităţii internaţionale în scopurile paşnice ale programului nuclear iranian. Şi în acest caz, este decisivă implementarea măsurilor şi acţiunilor concrete convenite”, se mai precizează în comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul ferm pentru obiectivul unei reglementări de durată, cuprinzătoare şi negociate, care să ofere garanţii incontestabile asupra naturii exclusiv paşnice a programului nuclear iranian, cu respectarea dreptului legitim al Iranului de a utiliza paşnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Nucleară (NPT) şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor AIEA.

>