Breaking news

România s-a calificat în finala Mondialului de Handbal Feminin Under 18

România a învins Muntenegru și s-a calificat în finala Campionatului Mondial de Handbal Feminin Under 18, desfășurat în Macedonia. Este cea mai bună performanță a unui sport de echipă din România, din ultimii zece ani.

romania handbal mondiale mancedoniaRomânia a reușit vineri, în Sala Sporturilor de la Ohrid, să se impună în fața naționalei din Muntenegru, cu scorul de 28-25 și astfel să se califice în finala de duminică. Calificarea nu a fost ușoară, deși româncele au jucat mai bine decât handbalistele din Muntenegru. Însă jocul inconstant și ratările monumentale ale româncelor au pus sub semnul întrebării, calificarea în finală.

Româncele au început în forță semifinala cu Muntenegru reușind să conducă cu 3-0, 5-2 și 6-4, după care jocul tricolorelor a început să scârțâie din toate balamalele. Muntenegrencele au început să joace mai bine profitând și de ratările monumentale ale româncelor și în minutul 16 au reușit egalarea scorului la 7-7, iar în minutul 25 au preluat conducerea cu 11-10. După circa opt minute de joc în care au ratat din toate pozițiile, conduse fiind cu două goluri, româncele au izbutit egalarea scorului la 12-12, în minutul 28, dar au intrat la cabine conduse cu un gol, scor 13-12, întrucât au ratat și ultimul atac al primei reprize.

Muntenegru a avut atacul în debutul reprizei a doua, dar româncele s-au apărat bine, au recuperat mingea și au egalat scorul la 13-13. Apoi româncele au preluat conducerea cu 14-13, înminutul 14 însă doar pentru câteva secunde căci muntenegrencele au reușit egalarea.

După ce au ratat două lovituri de la 7 metri în doar cinci minute, româncele au reușit să se desprindă la două goluri în minutul 15. Scorul putea fi și mai mare dacă româncele nu atau de două ori în timp ce aveau superioritate numerică timp de două minute.

Cu cinci minute înainte de fluierul final, muntenegrencele au reușit egalarea la 24-24 și chiar puteau să preia conducerea dacă nu ratau un contraatac. Româncele s-au trezit la viață și au reușit să refacă rapid diferența de două goluri, iar în minutul 29 au executat o lovitură de la 7 metri prin care s-au distanțat la 27-24. Scorul final a fost 28-25 și România merge în finala Mondialului de Handbal din Macedonia.

În finala de duminică, România se bate fie cu Danemarca fie cu Germania, pentru titlul suprem la junioare.

Trei din cele patru naţiuni, România, Danemarca şi Germania, au făcut parte din aceeaşi grupă în prima fază a competiţiei. În primele patru ediţii ale Mondialului de junioare, doar România şi Danemarca au mai jucat în semifinale, Germania şi Muntenegru fiind în premieră în această fază. Danemarca a câştigat două titluri mondiale, în 2006 şi 2012.

>