Breaking news

România, obligată de UE să găzduiască peste 6.300 de refugiați din Orientul Mijlociu

Comisia Europeană impune României să găzduiască 6.351 de imigranţi din Orientul Mijlociu. Atât Iohannis cât și Ponta susțin că țara noastră nu poate primi mai multe de 1700 de refugiați.

refugiatiUniunea Europeană ne bagă pe gât 6,351 de refugiați dintr-un total de 160.000 sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria.

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia.

Victor Ponta a declarat miercuri, la începutul șefinței de Guvern că România are o capacitate de 1786 de locuri în centrele de refugiați, dintre care 200 sunt deja ocupate. Premierul a precizat că este de acord cu Președintele Iohannis care vrea o cotă voluntară de imigranți, nu una impusă.

Având în vedere că un număr din ce în ce mai mare de refugiaţi a venit spre Europa, în special spre Uniunea Europeană, au avut loc mai multe discuţii succesive în Consiliu – prima în luna martie, care a fost un fel de discuţie de explorare, Comisia Europeană încercând să vadă care este punctul de vedere al fiecărui stat membru. Atunci am prezentat prima dată – şi cred că am fost foarte clar acolo – opinia României, opinia pe care mi-am însuşit-o, şi anume că este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câţi refugiaţi poate să primească. Este ceea ce se numeşte cote voluntare. Deci eu am optat pentru cote voluntare. S-a reluat discuţia în aprilie într-un Consiliu extraordinar convocat la solicitarea Italiei, discuţia a fost mai aprinsă de data aceasta, dar am optat exact la fel: România este pentru cote voluntare, suntem perfect de acord că trebuie să fim solidari cu ţările unde au venit un număr mare de refugiaţi, suntem de acord să participăm la misiuni ale Uniunii Europene, la misiuni internaţionale pentru a combate fenomenul migraţiei ilegale. România a comunicat la începutul lunii iulie că poate să primească 1785 de refugiaţi, 1705 de refugiaţi care se află deja în perimetrul Uniunii Europene şi 80 de refugiaţi care vor fi relocaţi, adică aduşi din taberele tranzitorii din afara Uniunii Europene. Trebuie să fim solidari cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, însă, în continuare, trebuie păstrate cotele voluntare. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluţie.  Acest punct de vedere îl voi prezenta şi în şedinţa CSAT de săptămâna viitoare – am convocat CSAT-ul pentru data de 17 septembrie – şi, acest punct de vedere, aproape sigur, îl voi prezenta şi în Consiliu, la mijlocul lui octombrie. Evident că voi ţine cont şi de datele pe care le va aduce Guvernul în şedinţa CSAT, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptăţiţi să cerem cote voluntare. Deci, 1700 şi ceva, atâţia refugiaţi vor veni, maxim, în România, fiindcă atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu”, a declarat luni, Klaus Iohannis.