Breaking news

România nu recunoaște alegerile parlamentare din regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte aşa-zisele ”alegeri” organizate la 2 noiembrie 2014 de către reprezentanții forţelor separatiste în regiunile Doneţk şi Lugansk, părţi integrante şi inseparabile ale Ucrainei suverane, fără acordul autorităților centrale de la Kiev și în afara cadrului legal național al Ucrainei.

alegeri parlamentare ucrainaOrganizarea aşa-ziselor “alegeri” încalcă prevederile Constituţiei Ucrainei, pachetul de documente de pace de la Minsk adoptat în cursul lunii septembrie 2014, precum şi Legea privind regimul special de autoguvernare locală în unele raioane din regiunile Lugansk şi Doneţk, adoptată de legislativul de la Kiev în vederea aplicării documentelor de la Minsk.

Orice rezultate ale aşa-ziselor ”alegeri” din 2 noiembrie 2014 în regiunile Doneţk şi Lugansk sunt nule de drept şi reprezintă acţiuni provocatoare suplimentare menite să confere o aşa-zisă legitimare democratică unor încălcări grave ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe al României consideră că singurul proces electoral legitim şi în deplină concordanţă cu legislaţia ucraineană este acela prevăzut de Legea regimului special privind autoguvernarea locală în unele raioane din regiunile Doneţk şi Lugansk, prevăzut a avea loc la 7 decembrie 2014.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare pentru efectele pe care aşa-zisele “alegeri” din 2 noiembrie 2014 din regiunile Doneţk şi Lugansk le pot avea în ceea ce priveşte procesul de pace și de normalizare a situaţiei de ansamblu privind Ucraina şi consideră că actualele evoluţii pot avea consecinţe pentru stabilitatea şi securitatea regionale.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează ataşamentul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă cu fermitate orice încercări de aşa-zisă legitimare a oricăror actori locali, care aleg să acționeze contrar legislaţiei naționale a Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că, având în vedere caracterul ilegal al acestor aşa-zise „alegeri” din 2 noiembrie, există o obligaţie a fiecărui membru al comunităţii internaţionale de a nu le recunoaşte.

Partidele lui Petro Poroșenko și ale premierului Iațeniuk, s-au clasat pe primele locuri la alegerile parlamentare anticipate desfășurate pe 26 octombrie în Ucraina.

>