Breaking news

România, locul doi la Campionatul European de Acrobaţie

Aerodromul Deva-Săuleşti, unitate teritorială a Aeroclubului României a fost în perioada 23 iulie – 1 august, gazda celei de-a IX-a a Campionatului European de Acrobaţie cu avionul (9-th FAI European Advanced Aerobatic Championships). România a ocupat la finalul competiției, locul doi.

EAAC Close CeremonyCampionatul European de Acrobaţie cu avionul (9-th FAI European Advanced Aerobatic Championships), cea mai importantă competiţie aeronautică care a avut loc vreodată în România, și-a desemnat sâmbătă câștigătorii la festivitatea de premiere.

La competiţie, care a început în data de 23 iulie şi a fost organizată de Aeroclubul României împreună cu Federaţia Aeronautică Română, sub egida Federaţiei Aeronautice Internaţionale, au participat cei mai buni piloţi din 12 ţări ale continentului: Elveţia, Italia, Lituania, Monaco, Luxemburg, Marea Britanie, Belgia, Rusia, Polonia, Franţa, Ucraina şi România.

Echipa României a fost compusă din Laszlo Ferencz, Dan Ştefănescu, Andrei Şerbu, Cristian Iorgov şi George Rotaru.

Piloţii români au reuşit să obţină rezultate exceptionale: locul 2 în clasamentul individual prin Laszlo Ferencz şi locul 2 în clasamentul pe echipe, în urma Franţei şi înaintea Ucrainei, Federaţiei Ruse, Marii Britanii, Poloniei, Lituaniei, Elveţiei. Acestea sunt cele mai bune rezultate obţinute de piloţii români în întreaga istorie a aviaţiei sportive şi reprezintă rezultatul unui proiect demarat în cadrul Aeroclubului României în anul 2009.

Ca o încununare a evenimentului, sâmbătă 1 august, cu începere de la ora 12.00, la  Aerodromul Deva-Săuleşti a avut loc un miting aviatic organizat de Aeroclubul României împreună cu Forţele Aeriene Române. Demonstraţia care a beneficiat de participarea unui public numeros a fost urmată de festivitatea de premiere a Campionatului European.

La ediţia trecută a Campionatului European de Acrobaţie, echipa României s-a clasat pe locul 5.

Poziţiile pe podium s-au prezentat după cum urmează:

          Clasament individual:

I   Jean-Max Vautier – Franţa – 10041,33 puncte

II  Laszlo Ferencz – România – 9979,66 puncte

III Benoit Fact – Franţa – 9794,28 puncte

          Clasament pe echipe:

I   Franţa – 29542,49 puncte

II  România – 28380,61 puncte

III Ucraina – 28346,32 puncte.