Breaking news

România lansează astăzi primul satelit în spaţiu, din istorie

Goliat, se numeşte primul nanosatelit românesc care va fi lansat astăzi în spaţiu, de la baza Kourou, din Guiana Franceză.

Construit în perioada 2005 – 2007, Agenţia Spaţială Română, împreună cu Instititul de Ştiinţe Spaţiale, satelitul Goliat va fi lansat luni, 13 februarie, în intervalul orar 12.00 – 14.30, cu ajutorul rachetei Vega, care va decola de la baza Kourou, din Guiana Franceză.

Nanosatelitul are forma unui cub cu laturi de 10 centimetri şi greutate de un kilogram. Goliat este trimis în spaţiu într-o misiune cu caracter educaţional şi experimental.

Satelitul va îndeplini trei funcţii de cercetare în spaţiu, având integrate sisteme specifice. Astfel, CICLOP este o cameră de observare a Terrei cu o rezoluţie de trei megapixeli.

Al doilea sistem este Dose-N, un detector de radiaţii nucleare. Acesta are ca obiectiv măsurarea dozei totale de radiaţii în puncte multiple ale orbitei satelitului.

Ultimul sistem se numeşte SAMIS şi este un detector de micrometeoroizi.

Nanosatelitul va deveni funcţional la 30 de minute de la „înjectarea” pe orbită, începând să comunice cu centrele româneşti.

Durata de viaţă a lui Goliat va fi de doar şase luni, după care satelitul se va dezintegra în atmosferă.

 

>