Breaking news

România găzduieşte Forumul partidelor politice din China – Europa Centrală şi de Est

România va organiza la București Forumul partidelor politice din formatul Cooperării China – Europa Centrală şi de Est (16+1).

palatul_parlamentuluiSecretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a participat, în perioada 10-12 iulie 2017, la cea de-a noua reuniune a coordonatorilor naționali ai Cooperării China – Europa Centrală şi de Est, desfășurată la Beijing (R. P. Chineză).

La reuniune au participat coordonatorii naţionali ai celor 16 ţări europene din format, iar Austria și Belarus au luat parte la lucrări în calitate de observatori. Partea chineză a fost reprezentată de Wang Chao, ministru-adjunct de externe şi secretar general al Secretariatului formatului de cooperare „16+1”.

Cu prilejul intervenţiilor în cadrul ședinţei plenare, oficialul român a transmis un mesaj de continuitate şi pragmatism în deciziile şi angajamentele asumate de partea română, precum şi interesul de a înregistra progrese semnificative în concretizarea proiectelor convenite la Summit-ul desfășurat la Riga, în luna noiembrie 2016. Demnitarul a arătat că partea română este interesată cu precădere de cooperarea în domeniile energiei, agriculturii, infrastructurii, comunicaţiilor, IT şi turismului și a anunțat organizarea, la București, a Forumului partidelor politice din formatul 16+1, la 14 iulie 2017. Totodată, a evidenţiat interesul autorităţilor române pentru valorificarea avantajelor ce decurg din statutul de stat membru UE, riveran la Marea Neagră şi la Dunăre, inclusiv prin prisma inițiativei Noilor Drumuri ale Mătăsii, promovate de partea chineză.

De asemenea, reuniunea de la Beijing a oferit cadrul propice pentru pregătirea agendei viitorului Summit China – ECE al şefilor de guvern, care va avea loc la Budapesta, în semestrul IV al acestui an.

Statele europene participante la formatul „16+1” sunt: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi state membre UE.

Formatul „16+1” este o iniţiativă chineză lansată în 2011, cu prilejul unei vizite întreprinse la Budapesta de fostul premier chinez Wen Jiabao, când a avut loc şi prima reuniune a acestui format, cu participarea miniştrilor responsabili cu economia şi dezvoltarea (24-25 iunie 2011).