Breaking news

România furată prezintă eșecul privatizării combinatului Siderca de la Călărași

Până la Revoluţie Combinatul Siderurgic Siderca, de la Călăraşi, era un model de succes. 6000 de angajați munceau în hale ce se întindeau pe 650 de hectare de pământ. O investiție de două miliarde de dolari, care includea un port și o gară. 

romania furata - digi 24Acestea sunt cifrele care descriu unul dintre coloșii industriali ai României, din care astăzi nu a mai rămas decât un morman de fiare vechi.  După 25 de ani de capitalism, combinatul Siderurgic din Călărași se chinuie încă să moară. Decăderea lui a fost numită  pompos, ani de-a rândul, “privatizare”.  Un jaf cu acte în regulă permis chiar de cei care ar fi trebuit să păzească bunul statului, spun toți cei care știu ce s-a întâmplat cu adevărat la Siderca.

Marţi, în cadrul “Jurnalului de seară”, emisiune realizată de Cosmin Prelipceanu şi difuzată de la ora 20.00, la Digi24 HD, campania “România furată” debutează cu o anchetă a  reporterilor Digi24  care încearcă să răspundă la întrebarea:”Cine şi cât a furat la Siderca?”.

Au fost momente foarte dificile pentru industriile grele, care consumau foarte multă energie şi materie primă, şi care erau legate de furnizorul principal, adică Uniunea Sovietica. Acestea începeau să dispară”, spune Petre Roman,  prim-ministru al României între 1990-1991.

Trei ani mai târziu, Combinatul Siderurgic Siderca este introdus pe lista companiilor aflate în situație financiară critică. Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu instituie o comisie de supraveghere care trebuie să găsească o soluție pentru menținerea în viață a colosului industrial. Concluzia este că mamutul are nevoie de investiții și statul plătește 10 milioane de lei pentru a-l face competitiv.

Pentru că Siderca nu revine pe linia de plutire, guvernanții îi sar în ajutor. În 1998, Executivul condus de Radu Vasile decide să ierte combinatul de toate datoriile- suma este impresionantă, 26 de miliarde de lei- şi scoate combinatul la vânzare.

Negocierile cu austriecii au picat din lipsa de viziune a conducătorilor români, începând cu marele ministru de finanțe Decebal Traian Remeș”, acuză Cristian Pârvan, fostul director al combinatului.

Ancheta reporterilor Digi24 HD, derulată pe parcursul câtorva luni, scoate la iveală cum politicieni precum Petre Roman, Nicolae Văcăroiu, Radu Vasile, Mugur Isărescu şi Adrian Năstase au condus, rând pe rând,  guvernele care au încercat să găsească un rol pentru Siderca în economia românească.

Au şters datorii, au comandat studii de eficientizare, au consultat experţi străini, au investit în tehnologii  noi şi au plătit salarii. Însă la finalul celor 25 de ani de încercări, Combinatul SIDERCA de la Călăraşi se chinuie încă să moară. Ce viitor mai are acest fost mamut industrial aflaţi marţi, 4 martie, de la ora 20.00, la „Jurnal de seară”, la Digi 24 HD.