Breaking news

România, FORȚATĂ să mai încheie un nou acord cu FMI

FMI nu vrea să plece nicicum din România. Deși au primit toți banii luați de Guvernul Boc-Băsescu, în 2009, 20 de miliarde de euro, Fondul Monetar Internațional vrea să controleze în continuare Guvernul României și face ”presiuni” pentru a se încheia un nou acord de tip stand-by.

fmi acord romaniaFMI a primit toți banii de la statul român însă nu vrea să plece de pe capul românilor. Ca să poată controla în continuare Guvernul  FMI face presiuni asupra premierului Ponta ca acesta să accepte încheierea unui nou acord de împrumut de tip preventiv.

În timp ce Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici anunță că  va cere în mod oficial FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, Ponta a declarat că un nou acord de tip preventiv “este bun”, pentru “cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”.

Deși recunoaște că România nu mai are nevoie de niciun împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, Ponta spune că un nou acord de tip preventiv “este bun”, pentru “cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”.

“Este un subiect important, pe care îl voi discuta întâi la coaliţia de guvernare, după aceea să-l discutăm şi cu restul partidelor din opoziţie, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, şi cu preşedintele României şi decizia trebuie să fie una politică a tuturor forţelor politice. Probabil că punctele de vedere sunt destul de apropiate, e vorba de asumare a tuturor forţelor politice a unui asemenea nou acord”, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a precizat că Guvenul “nu mai are de dat niciun dolar către FMI” şi că nu mai are nevoie de “niciun dolar împrumut de la FMI”, dar un acord cu instituţiile financiare internaţionale, într-o regiune “atât de tulburată în care doar România merge foarte bine”, este bun.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că România va cere în mod oficial FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale şi nu pe deficitul bugetar.

“În mod sigur vom solicita oficial FMI, în acest an, să începem negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate exista fără participarea Comisiei Europene, sunt acorduri diferite“, a spus Teodorovici.

Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, de tip preventiv, a expirat sâmbătă, 26 septembrie, în condiţiile în care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizată cu succes încă din luna martie 2014, ca urmare a divergenţelor dintre autorităţile române şi oficialii instituţiei în privinţa fiscalităţii. Acordul cu FMI şi Comisia Europeană, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv.

România a încheiat cu succes două acorduri cu FMI, UE şi Banca Mondială, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat în 2011 şi finalizat în 2013, a avut caracter preventiv, autorităţile optând să nu acceseze fondurile puse la dispoziţie de creditorii externi.

La primul acord de finanţare (2009 – 2011) FMI a contribuit cu 13 miliarde de euro, restul fiind fonduri de la Comisia Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale.

În 13 septembrie, Victor Ponta posta pe pagina lui de facebook un mesaj în care anunța că România nu mai are de achitat niciun leu la FMI.

„Anul acesta am plătit ultimii bani din împrumutul făcut de Băsescu şi Boc și am terminat cu datoriile la FMI. Altele nu mai facem – eventual putem face un acord preventiv, dar bani nu mai luăm. Decizia e una politică și se va referi la o perioadă de timp când eu nu voi mai fi prim-ministru. Cred că e important să negociem. De exemplu, FMI a zis să nu reducem TVA la pâine. Am ascultat, dar am făcut ca mine și a fost bine. Dacă ai puterea să negociezi şi te bazezi pe rezultate, totul e în regulă”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

>