Breaking news

România, eşec uriaş la Europenele de Gimnastică. În premieră, fără medalie după 50 de ani de succes

România a reuşit o contraperformanţă istorică la Campionatele Europene de gimnastică, desfăşurate la Szczecin, în Polonia. Sportivii români au venit cu mâna goală, nu au cucerit nici măcar o medalie.

După 48 de ani de câştigat medalii la întrecerea continentală, gimnaştii români au înregistrat un eşec uriaş la Europenele din Polonia.

Din 1973, timp de 31 de ediţii la rând, gimnastica românească a fost protagonistă şi de multe ori a dominat autoritar competiţia.

Europenele din 1971, care au avut loc în fosta Uniune Sovietică, la Minsk, era ultima ediţie a competiţiei în care România nu a luat medalie.

Denisa Golgotă, dublă medaliată la Europenele de anul trecut, de la Glasgow, unde a luat argint la sol şi bronz la sărituri, prezentă în 4 din cele 5 finale de la Szczecin, nu a reuşit să urce pe podium. La individual compus, a terminat pe 17.

În timp ce în finala de la sărituri, s-a clasat pe 6, iar la bârnă a fost a cincea. În fine, la sol, a fost imediat sub podium, pe 4.

La masculin, dezastrul este şi mai mare, niciun sportiv din România nu a reuşit să se califice în vreo finală.

Eşecul uriaş de la Europenele din Polonia confirmă încă odată declinul accentuat al gimnasticii româneşti, cândva cea mai puternică din lume.

În 2011, România a ratat câştigarea unei medalii la Campionatele Mondiale, pentru prima oară în trei decenii.

În 2016, România a ratat calificarea la Jocurile Olimpice în concursul pe echipe, lucru care nu se mai întâmplase din 1968. Cătălina Ponor, singura gimnastă din România care a mers la Rio, nu a cucerit vreo medalie.

>