Breaking news

România ar putea găzdui în anul 2021, Universiada de vară

La 40 de ani de când a găzduit Universiada de vară la București, România ar putea organiza din nou, în 2021, prestigioasa competiție sportivă. 

romania universiada 2021Marți, la Facultatea de Drept din București, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, Asociația Student Sport și Asociația ”Vasile Tomoiagă” au lansat oficial, candidatura României la organizarea Universiadei de vară din anul 2021.

Universiada este o competiție sportivă și culturală internațională, organizată la fiecare doi ani într-o altă țară, pe baza unei proceduri de selecție elaborată de Federația Internațională a Sportului Universitar (FISU), fiind al doilea eveniment ca anvergură, după Jocurile Olimpice.

Organizarea Universiadei 2021 presupune o întrecere de 12 zile, la care sunt angrenați 9.000 de sportivi din 168 de țări, la 13 discipline sportive obligatorii și trei la alegere.

Organizarea Universiadei de Vară din 2021 ar fi cel mai mare proiect de țară după intrarea în NATO și UE.

Pentru ca acest plan să devină posibil este necesară susținerea Guvernului României în vederea depunerii candidaturii de către Federația Sportului Școlar și Universitar și achitarea taxei de înscriere în valoare de 10.000 de euro, până pe data de 31 martie 2015.

România a primit, în septembrie 2014, invitația oficială de a participa la procedura de depunere a candidaturii pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021, din partea secretarului general al FISU.

România a mai organizat Universiada de vară, în anul 1981, când au participat 2.930 de sportivi din 86 de țări. În acel an, sportivii români au obținut medalii la toate cele 10 discipline ale Universiadei și au ocupat locul 2 în clasamentul final.

La lansare, eveniment au mai participat, ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, președintele Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Alin Petrache, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, secretarul general al Federației Internaționale a Sportului Universitar (FISU), Eric Saintrond, președinți de federații sportive, campioni olimpici, mondiali și europeni, un mare număr de jurnaliști.

Candidatura României este susținută de mari campioni ai României precum Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Sandra Izbașa, Corina Ungureanu, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Valeria Răcilă, Mihai Covaliu, Nicu Vlad, Alina Dumitru, Doina Melinte, Maricica Puică, Carmen Bunaciu și mulți alții.

Omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat, marţi, că organizarea Universiadei din 2021 în România ar implica nişte cheltuieli foarte mari, precizând că această competiţie poate fi găzduită, deşi este greu de realizat infrastructura.

Fostul tenismen Ilie Năstase a precizat că mai este un drum lung de parcurs până România va primi dreptul de organizare a Universiadei din 2021.

“Suntem departe. E doar o propunere şi trebuie să o luăm încet, încet. În 1981 erau bani, acum nu prea mai sunt. Trebuie să facem demersuri, să avem infrastructură, dar nu o avem pe asta“, a subliniat Năstase.

Fosta gimnastă Andreea Răducan consideră că organizarea Universiadei din 2021 ar reprezenta ocazia perfectă pentru găzduirea de evenimente majore de către România.

>