Breaking news

România ar putea adera la moneda euro abia în 2019

Guvernul României a stabilit 1 ianuarie 2019 ca dată ţintă pentru aderarea României la zona euro.

euro romaniaDe la 1 ianuarie 2019, românii ar putea să își ia adio de la leu. Guvernul Ponta anunță că România va adera la moneda euro peste cinci ani,

Ministrul delegat pentru buget, domnul Liviu Voinea a participat la reuniunea Consiliului ECOFIN şi la reuniunea Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii, care s-au desfăşurat la Bruxelles.

În contextul discuţiei miniştrilor referitoare la situaţia economică din UE şi prognoza de primavară a Comisiei Europene, publicată în data de 5 mai, Liviu Voinea a anunţat că, pe baza progreselor realizate în privinţa convergenţei reale şi nominale, a evoluţiei reformelor structurale şi a perspectivelor solide de creştere economică, Guvernul României a stabilit 1 ianuarie 2019 ca dată ţintă pentru aderarea României la zona euro. Anunţul a fost primit pozitiv de participanţii la reuniunea Ecofin.

La reuniunea ECOFIN s-au mai discutat propunerea de directivă privind taxa pe tranzacţiile financiare (aflată în faza preliminară) şi analiza realizată de către Comisia Europeană privind dezechilibrele macroeconomice cu care se confruntă unele state membre ale Uniunii Europene.

În cadrul reuniunii Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii, ministrul Liviu Voinea, guvernatorul român la BEI, a subliniat importanţa accelerării finanţării BEI pentru Republica Moldova în contextul situaţiei din regiune. Preşedintele BEI, dl.Hoyer, a reconfirmat angajamentul BEI pentru susţinerea finanţării de proiecte în Republica Moldova.

>