Breaking news

România, aleasă în Comitetul Subsidiar al Convenţiei UNESCO

România a fost aleasă, la 1 iulie 2013, membru al Comitetului Subsidiar al Convenţiei UNESCO din 1970, privind măsurile ce trebuie luate pentru interzicerea şi stoparea importului, exportului şi transferului ilicit al bunurilor culturale.

romania si unescoRomânia face parte, astfel, din prima serie de membri ai acestui organism nou creat al UNESCO şi îşi va desfăşura mandatul în perioada iulie 2013 – iulie 2015.

Mandatul ţării noastre vine în completarea celorlalte mandate aflate în curs de desfăşurare de către România la UNESCO la momentul actual, şi în special, în continuarea prezenţei României în Comitetul UNESCO pentru reîntoarcerea bunurilor culturale în ţările de origine sau restituirea lor în cazul însuşirii ilicite.

Obiectivele ce reunesc cooperarea tuturor statelor alese în Comitetul Subsidiar al Convenţiei UNESCO din 1970 vizează protejarea bunurilor culturale naționale, raportat la mediul internațional, multilateral și bilateral, atât pe fond și politic, cât și prin întărirea aplicării și respectării cadrului juridic internațional în domeniu.

Alegerile pentru Comitetul Subsidiar al Convenţiei UNESCO din 1970, privind măsurile ce trebuie luate pentru interzicerea şi stoparea importului, exportului şi transferului ilicit al bunurilor culturale, au avut loc în cadrul unei reuniuni extraordinare a statelor părți la Convenția din 1970. Alegerile au constituit principalul punct al agendei reuniunii extraordinare și au avut ca scop crearea Comitetului menționat al Convenției, ca urmare a punerii în aplicare a deciziei adoptate la reuniunea din 2012 a statelor părți.

În prezent, România desfășoară, în paralel, mandate de membru în: Consiliul Consultativ al Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic, Comitetul Subsidiar al Convenției UNESCO din 1970, Comitetul UNESCO pentru reîntoarcerea bunurilor culturale în ţările de origine sau restituirea lor în cazul însuşirii ilicite și Comitetul UNESCO pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat.

>