Breaking news

România ar putea deveni independentă de importurile de gaze naturale

Zăcămintele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră ar putea face ca România să devină independentă de importurile din Rusia.

În urma forajelor realizate de  OMV Petrom şi Exxon Mobil în Marea Neagră, săptămâna trecută s-a descoperit un important zăcământ de gaze naturale ce ar putea face ca România să nu mai depindă de importurile de gaze.

“Această descoperire este pentru România accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenţi din persectiva gazelor. Vor fi investiţii de miliarde de euro acolo. Este o veste bună pentru toată economia românească. Încă nu ştim cât se poate produce de acolo, vom afla în următorii ani“, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

Estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Zăcământul estimat echivalează cu de şase ori consumul annual de gaze al României.

România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă.

Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate.

Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.

>