Breaking news

România a obținut funcția de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA

loading...

România a obținut, joi, pentru o perioadă de doi ani, funcția de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA, cu sediul la Baku în Azerbaidjan.

800px-romania_stub_svgPe 29 ianuarie 2015 au avut loc la Istanbul (Turcia) lucrările celei de-a XI-a Conferinţe Anuale a Comisiei Interguvernamentale TRACECA (CIG TRACECA). La această dată, Turcia a preluat preşedinţia în exerciţiu în cadrul acestei structuri de la Tadjikistan.

La Conferinţa CIG TRACECA au participat reprezentanţii Ministerelor Transporturilor din cele 13 state ale spaţiului TRACECA: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Iran, Kîrgîzstan, Kazahstan, R.Moldova, România, Tadjikistan, Turcia, Ucraina şi Uzbekistan şi reprezentantul DG NEAR din cadrul Comisiei Europene, Stefaan Bil.

De asemenea, la lucrările de joi au participat și două state cu statut de observator, respectiv Turkmenistan și Afganistan.

Delegația României a fost formată din reprezentanți ai Ministerului Transporturilor şi ai Ministerului Afacerilor Externe.

Cu această ocazie, reprezentantul României, Mircea Ciopraga, a obţinut pentru o perioadă de doi ani, funcția de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA, cel mai înalt oficial al acestei structuri, ales din rândul a 5 candidaturi propuse de România, Moldova, Iran, Kazahstan, Kîrghîstan.

Secretariatul Permanent al Comisiei Interguvernamentale asigură activitatea curentă/de secretariat a acesteia, deţine personalitate juridică şi are sediul la Baku (Azerbaidjan). Secretarul General este funcţionarul executiv cu cel mai înalt rang în cadrul Comisiei TRACECA, iar mandatul se extinde pe durata a 2 ani şi poate fi prelungit cu 2 sau 3 ani.

Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea, la 29 ianuarie 2015, a unui român, în persoana lui Mircea Ciopraga, în funcţia de Secretar General al Secretariatului Permanent al Conferinţei Interguvernamentale TRACECA/Transport Corridor Europe-Caucasus-Asia (CIG TRACECA).

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că alegerea candidatului român în funcţia de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA – organism de cooperare regională în domeniul transporturilor, a cărui activitate se întemeiază pe prevederile „Acordului multilateral de bază privind transportul internaţional pentru dezvoltarea Coridorului Europa-Caucaz-Asia” şi care se bucură de susţinerea Uniunii Europene, va contribui la eficientizarea activităţii TRACECA prin promovarea unor proiecte de interes comun şi rute alternative pentru ţările participante, precum şi a unor reguli şi proceduri moderne de natură a contribui la promovarea şi fluidizarea traficului de mărfuri şi persoane în regiune.

TRACECA este un program al Uniunii Europene de asistenţă tehnică în domeniul transporturilor, creat în 1993 şi destinat finanţării de proiecte pe Coridorul de transport Europa–Caucaz–Asia (valoarea însumată a proiectelor este de 1,7 miliarde euro). Traseul TRACECA implică sistemul de transport al celor 13 state semnatare ale Acordului de bază multilateral privind dezvoltarea coridorului internaţional de transport Europa-Caucaz-Asia (document semnat la nivel de şefi de stat): Azerbaidjan, Armenia, Bulgaria, Georgia, Iran, Kazahstan, Kîrgîzstan, R. Moldova, România, Tadjikistan, Turcia, Uzbekistan şi Ucraina. Au statut de observator la TRACECA Afganistanul şi Turkmenistanul. În România Secretariatul Naţional TRACECA funcţionează în cadrul Ministerului Transporturilor.

Secretariatul Permanent al Comisiei Interguvernamentale asigură activitatea curentă/de secretariat a acesteia, deţine personalitate juridică şi are sediul la Baku (Azerbaidjan). Secretarul General este funcţionarul executiv cu cel mai înalt rang în cadrul Comisiei TRACECA, iar mandatul se extinde pe durata a 2 ani şi poate fi prelungit cu 2 sau 3 ani.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>