Breaking news

România a găzduit închisori ilegale ale CIA

Se confirmă zvonul cu privire la faptul că în România au existat închisori clandestine CIA. Comisarul CoE pentru drepturile Omului, , a spus că România a deschis un centru de detenţie clandestin al CIA lângă Bucureşti, la 23 septembrie 2003.

inchisoare ciaAutoritățile române au aprobat închisori ilegale pe teritorul țării unde agenții CIA interogau teroriștii. Operaţiunile agenţiei de infoirmații din SUA, s-au desfășurat în România în perioada 2003-2005.

Un centru de detenţie clandestin al CIA a fost deschis lângă Bucureşti, la 23 septembrie 2003, imediat după închiderea facilităţii din Polonia. Este cunoscut faptul că cel puţin un deţinut important a fost transferat direct pe aeroportul Băneasa, la miezul nopţii. Operaţiunile CIA au continuat apoi în România mai bine de doi ani”, scrie Hammarberg în comentariul publicat luni.

Oficialul spune că, „din păcate, autorităţile române au demonstrat puţină voinţă reală de a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat pe teritoriul României„, și că singurul răspuns oficial a fost o negare, susţinută de o comisie din Senat care a respins toate acuzaţiile.

Thomas Hammarberg a denunţat, joi, „delictele” comise de state europene în campania de combatere a terorismului lansată după 11 septembrie 2001, referindu-se la colaborarea cu CIA pentru transferul suspecţilor de terorism.

Guverne europene au fost complice la strategiile antiteroriste ale CIA. Au permis, au protejat şi au participat la operaţiuni CIA în care au fost încălcate principii fundalemtale ale sistemelor judiciare şi ale drepturilor omului„, a subliniat Hammarberg.

Norica Nicolai, șeful comisiei parlamentare privind închisorile CIA, a declarat, la RFI, că noile date privind zborurile CIA sunt „uşor confuze şi total nerelevante”, ea precizând că ancheta Parlamentului a exclus clar posibilitatea existenţei unor închisori, dar nu transferul de deţinuţi.