Breaking news

“România – noul Eden al studenților la medicină”

medicinaAstfel își intitulează publicația Le Figaro un amplu articol realizat despre un nou fenomen în Franța: plecarea tinerilor la studii în România. În timp ce în Franța 85% dintre studenți nu reușesc să treacă de primul an de studiu în medicină, Universitatea de Medicină din Cluj recurge la admiterea prin dosare, fapt ce determină mulți tineri să părăsească Hexagonul, potrivit ziarului francez.

Dacă la început era vorba de doar doi-trei studenți, la ora actuală se vorbește despre 262 de studenți francezi la medicină, stomatologie și farmacie. Se pare că exodul a început în anul 2000, când în cadrul Universității din Cluj s-a creat o secție cu predare în limba franceză. Lucrurile au luat amploare însă o dată cu intrarea României în Uniunea Europeană și deci cu recunoașterea diplomelor de către toate țările membre.

Admiterea se face pe bază de dosare, dar toate atent selecționate în funcție de medii, realizări și motivație, asigură rectorul Universității, doctorul  Constantin Ciuce. Studenții plătesc o taxă anuală de 5 000 de euro și trebuie să participe la cel puțin 70% din cursuri pentru a putea susține examenele. Cursurile sunt susținute în limba franceză în primii trei ani și corespund cu cele ale colegilor ce studiază în limba română. Din anul patru însă lucrurile se schimbă, secțiile sunt reunite, predarea se face doar în limba română, dar cu susținerea examenelor în limba franceză.

Conform interviurilor luate de jurnalistul francez, toți studenți francezi se gândesc la reîntoarcerea în țară imediat după terminarea studiilor sau după o specializare într-o altă țară europeană. O evaluare a rezultatelor acestora se va putea face însă doar peste câțiva ani, după absolvire și rezidențiat. De-abia anul acesta primii doi francezi diplomați la Cluj au fost admiși la examenul de rezidențiat pe care îl vor desfășura în spitale pariziene.

>