Breaking news

Româncă uitată patru luni într-o închisoare din Germania, deși își ispășise pedeapsa

Scandal de proporţii în justiţia din Germania după ce o româncă a fost ținută încă patru luni într-o închisoare din Frankfurt, după ce îi expirase termenul de execuție al pedepsei.

romanca inchisoare germaniaRomânca fusese arestată și condamnată la închisoare pentru furt, însă trebuia eliberată în mod oficial la începutul lunii ianuarie 2013.

Însă autorităţile germane şi-au adus aminte de ea doar în ultimele zile ale lunii aprilie 2013, fiind eliberată pe 29 aprilie.

O femeie din România a petrecut patru luni în plus în închisoarea pentru femei Preugesheim din Frankfurt, eroarea fiind observată şi remediată doar după un control de rutină efectuat asupra centrului de detenţie. Nici măcar femeia nu şi-a dat seama de eroare. Probabil din cauza necunoaşterii limbii germane nu a înţeles perioada pe care urma să o petreacă după gratii”, scrie Frankfurter Rundschau.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei a declarat joi că este o situaţie „extrem de supărătoare.”

Regretăm nespus acest incident. Este o amărăciune de nedescris, însă promitem că vom face lumină în acest caz. Până la urmă vorbim de lezarea drepturilor omului”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiţiei din Germania, Rudolf Kriszeleit.

Conform Ministerului Justitiei, femeia din România a fost arestată preventiv la data de 6 septembrie 2012 sub acuzaţia de furt. Ea a fost încarcerată la închisoarea pentru femei Preungesheim.

La data de 26 noiembrie, Tribunalul Offenbach a condamnat-o definitiv la 7 luni de închisoare.

Autorităţile germane au uitat că sentinţa este cu suspendare şi au crezut că ar fi vorba despre o pedeapsă cu executare. Oficialii din minister susţin că, din punct de vedere formal, femeia nu se mai afla în arest preventiv din data de 9 noiembrie. În tot acest timp, ea executa o pedeapsă pentru un alt furt. Deşi a fost pedepsită în acel caz doar cu o amendă, neavând bani, ea a trebuit să stea în închisoare numărul de zile aferent amenzii.

Această pedeapsă s-a încheiat oficial în data de 4 ianuarie, iar femeia ar fi trebuit eliberată încă din acea zi. În schimb, ea a mai petrecut aproape 4 luni după gratii”, concluzionează purtătorul de cuvânt al ministerului.

„Parlamentul Landului aşteaptă răspunsuri din partea ministrului Justiţiei Jorg-Uwe Hahn. Nu este prima dovadă că sistemul judiciar din Germania are lacune”, scrie Frankfurter Rundschau.

Procuratura a început o anchetă pentru a găsi vinovaţii pentru această greşeală.