Breaking news

Rolul suplimentelor proteice pentru culturişti

Masa musculară deţine un rol mai mult decât important în funcţionarea organismului, reprezentând mai mult de 40% din greutatea corporală a corpului. Muşchiul poate să se contracteze sau să se decontracteze, iar într-un organism există aproximativ 650 de muşchi, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din greutatea corpului. Muşchii au un rol foarte important în menţinerea posturii, dar şi în mişcarea organelor interne. Ei  reuşesc să se întindă pe articulaţii pentru a realiza legătura dintre oase.

culturistPentru creşterea şi dezvoltarea musculară nu trebuie să ignorăm faptul că nutriţia corectӑ şi echilibrată are un rol foarte important. Sportivii care practică culturismul şi care îşi doresc să dezvolte o masă musculară armonioasă trebuie să aibă nutriţia stabilită de către un specialist nutriţionist care poate să elaboreze un plan nutritional, unde să se pună baza pe consumul de calorii, carbohidraţi, legume şi fructe şi mai ales proteine.  Din acest motiv sportivii din această categorie apelează la suplimente culturism.

Cea mai importantă sursă de proteine pentru suplimentele nutritive este laptele. Se pare că proteinele din lapte derivă aproape întotdeauna din laptele de vacă şi sunt disponibile în comerţ la fel ca cele din lapte integral, proteine din zer şi caseinӑ.

Proteina din lapte este naturală, un tip de proteinӑ care reuşeşte să susţină o persoană în viaţă în perioada în care cerinţele de creştere sunt destul de exigente. Această proteină este o sursă ideală pentru suplimente.

Proteină din zer este de asemenea foarte importantă. Zerul este semnalat ca o formă supremă de proteină pentru culturişti deoarece în compoziţia sa se află mulţi aminoacizi cu catene ramificate, BCAA, aminoacizi sulfuraţi. Această proteină se digerӑ foarte rapid în comparaţie cu caseina, zerul fiind lichidul care rămâne după ce caseina şi grăsimea au fost îndepărtate din lapte – prin intermediul filtrării se separă caseina de zer.

Caseina este de asemenea o moleculă de proteină foarte bună şi  importantă pentru culturism, fiind prezentӑ şi în laptele matern. Aceste proteine sunt complet nedenaturate şi conţin minerale precum calciu, magneziu, fosfor sau potasiu.

Proteinele din soia sunt şi ele foarte bune chiar dacă în ultima vreme a fost destul de desconsiderate. Putem să admitem faptul că datorită unor noi procesări, această proteină este mult mai gustoasă şi mai uşor digerabilă. Această proteină posedă unele caracteristici unice care reuşesc să o separe de proteinele de origine animală.  Cercetătorii au demonstrat faptul că genisteina şi diadzeina sunt responsabile pentru acţiunile antioxidante ale soiei, datorită proprietăţilor stimulative ale tiroidei, prevenirea cancerului sau menţinerea masei oaselor. La fel ca şi proteina din lapte, cea din soia este dependentă de metoda de procesare, unii folosind un mix de etanol, fiind vinovat în aceste metode şi denaturând proteina din soia.

Oul întreg este şi el foarte bun. Nu doar albuşul este bun pentru că oul intreg este folosit ca şi proteină de referinţă faţă de alte tipuri de proteine ceea ce a condus la percepţia că pudrele proteice din ou sunt suplimentul alimentar cel mai bun. Astfel, proteinele din ou sunt de regulă adăugate pudrelor proteice în cantităţi mici.

>