Breaking news

Rolul steroizilor anabolizanți în dezvoltarea masei musculare

Steroizii anabolizanţi au fost și încă sunt folosiți atât de sportivi în scopul îmbunătăţirii performanţei prin creşterea masei şi forţei musculare, cât şi de cei care vor aspect fizic de invidiat. Însă, utilizarea lor în mod greșit, poate avea efecte negative asupra organismului.

barbatUtilizarea steroizilor anabolici şi androgeni, precum şi a hormonilor de creştere, pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive, este o practică folosită des, mai ales în sporturile care necesită mai multă forţă. Și cei care își doresc să aibă parte de un corp de invidiat, cu musculatură bine evidențiată, apelează la steroizi.

Medical vorbind, steroizii anabolizanţi sunt substanțe sintetice ale testosteronului, hormonul produs în mod natural atât de organismul bărbătesc cât și de cel feminin.

Testosteronul se produce în mod natural la ambele sexe în cantităţi reduse, ceva mai mult la bărbaţi la nivelul testiculelor şi mai puţin la femei, în ovare.

Steroizii anabolizanţi se pot administra pe cale orală, injectabil intramuscular sau aplicaţi direct pe piele sub formă de gel sau crème.

Administrarea steroizilor se recomandă a se face doar sub stricta recomandare a medicilor. Întrucât, hormonii acționează pe termen îndelungat, iar efectele pot fi negative în cazul unor tratamente greșite.

În sportul de performanță, utilizarea steroizilor anabolizanți este interzisă, întrucât sportivii sunt testați antidoping.

Organismul dispune de 3 tipuri de firbe musculare: tipul I, tipul IIA şi tipul IIB. Tipul I este cea mai slabă şi cea mai înceată, dar are cea mai mare anduranţă. Tipul IIA este mai puternică şi mai rapidă, dar are o anduranţă foarte scăzută. Muşchii umani sunt făcuţi dintr-un continuum de astfel de fibre.

O echipă de cercetători care a studiat impactul steroizilor anabolici asupra unor power lifteri, la ani după ce sportivii au încetat folosirea lor, au constatat că steroizilor anabolizanţi pot adaugă mai mulţi nuclei muşchilor, mărind densitatea acestor fibre.

Aceştia au constată că deşi nu au rămas dovezi fizice ale steroizilor în organism, modificările din umeri şi cvadricepsi, încă dădeau un important avantaj sportivilor, chiar şi după ani.

S-a descoperit că după ani de la încetarea folosirii sterozilor anabolizanţi, fără antrenamente de forţă, numărul fibrelor şi a nucleilor din muşchi sunt la fel că în cazul celor care se antrenează activ şi intens, iar la muşchiul trapezului, au descoperit că acestea sunt în număr mai mare chiar decât la cei care se antrenează şi folosesc steroizi.

Efectele directe ale steroizilor anabolizanți asupra organismului 

Steroizii anabolizanți produc acelleași efecte cu ale testosteronului: androgen şi anabolizant.

Androgen presupune exact modificările de natură fizică pe care orice tânăr le experimentează la pubertate şi sunt responsabile de cea mai mare parte a efectelor negative.

Termenul de anabolic, anabolism, se traduce prin creşterea masei oricărui ţesut, în special cel muscular pentru că acesta deţine receptorii de testosteron, prin acumularea de masă proteică.

La exterior, steroizii determină virilizare, acnee şi pierderea părului. Intern ei duc la feminizare, risc cardiovascular, modificări ale afectului, ginecomastie, cefalee, probleme de natură renală, hepatică, deficienţe ale sistemului imun, creşterea valorilor tensiunii arteriale mai ales prin retenţie de apă, disconfort digestiv.

Beneficii din partea steroizilor

Ajută la dezvoltarea masei musculare şi reduce riscul apariţiei intinderilor de muşchi sau rupturilor de muşchi. Steroizii vindecă mai rapid rupturile de muşchi şi calmează durerile din timpul antrenamentelor. Dacă aveţi probleme cu masa musculară, este recomandat ca antrenamentul să fie prestat mai lejer, cu greutăţi mici la ridicare şi minim 15 minute de banda pentru alergat. Acest tip de antrenament ajută la reglarea sistemului hormonal obţinut din steroizi.

După un scurt timp, steroizii îşi fac efectul, iar rezultatele pot fi vizibile chiar şi în timpul antrenamentelor cu ridicări. Evident, sunt consideraţi şi anabolizante, astfel ei opresc scăderea masei musculare şi depunerea de grăsimi.

Efectele adverse

În cazul în care administrarea se face fără recomandarea unui medic, există riscul apariției unor probleme de sănătate, proporțional cu tipul de steroizi utilizați și perioada de administrare.

Studiile recente arată că persoanele care urmează o prescripţie medicală referitoare la steroizi, nu vor avea nici o problema în viitorul apropiat sau îndepărtat.