Breaking news

Rolul DVD-urilor în industria cinematografică

Pentru persoanele care nu vor sa se complice cu noile tehnologii, ci doar sa urmareasca filme la calitate buna, atunci un DVD Panasonic este o alegere ideala. Povestea influentei DVD-urilor asupra industiei de film incepe cu introducerea casetelor VHS la inceputul anilor 90. Aceasta industrie a schimbat complet modelul de business in industria cinematorafica dand filmelor o a doua viata si o noua sansa de a se transforma in profit.

tv 4kPrimul produs digital care a urmat casetelor VHS a fost laserdiscul, care nu avut foarte mare succes din cauza pretului ridicat. DVD-urile au fost primele produse care au permis redarea filmelor la calitate inalta la un pret aceptabil. Cel mai atractiv lucru la DVD-uri a fost cantitatea de spatiu de inregistrare disponibil. Un VHS avea aproximativ 400 de Megabytes in timp ce un DVD cu caracteristici minime depasea de 15 ori aceasta capacitate.

Inca de la inceput acestea aveau meniuri si continut interactiv, dar producatorii erau decisi sa gaseasca mai multe posibilitati pentru a profita acel spatiu in plus, care sa faca un DVD mai atractiv si sa furnizeze consumatorilor o varietate mai mare de modalitati prin care sa se bucure de un film.

Productia de DVD-uri care aveau un anumit continut prezent doar pe DVD a devenit ceva comun in industra de film. In zilele noaste, cand cineva cumpara un DVD se asteapta sa gaseasca materiale extra, care pot contine interviuri cu regizori, cu actori, demonstratii ale efectelor speciale, etc. In plus, pot fi incluse si scene sterse sau modificate.

Regizorii care au transfomat realizarea de filme intr-o arta si care permit ca lucrarile lor sa fie usor de recunoscut se mai numesc si autori. Totusi, pana la crearea acestor inregistrari digitale, cinefilii nu puteau sa se bucure de respectivele filme clasice cu materialele extra puse la dispozitie pentru a intelege lucrarea autorului. Revolutia digitala a insemnat si ca fiecare avea ocazia sa invete mai mult despre regizori doar cumparandu-le DVD-urile.

De exemplu, Quentin Tarantino folosea capacitatea digitala a DVD-lui sa creeze o atmosfea de autor invitandu-i pe cei care ii urmareau filmele intr-un proces creativ prin diferite efecte si caracteristici speciale. Desi versiunile noi si revizuite ale unor fime mai vechi au fost intotdeana o modalitate prin care industria si creatorii de film faceau noi profituri si aratau versiuni imbunatatite ale filmelor lor, doar in era DVD-urilor acestea au putut fi produse la o scara larga.

Trendurile in industrie s-au schimbat de-a lungul timpului. Filmele romantice si comediile dureaza cam intre 90 si 120 de minute, dar exista si filme care au mult peste cele 2 ore. Lord of the rings este unul dintre filmele cunoscute pentru succesul international in ciuda duratei lor. De asemenea DVD-urile le permit oamenilor sa vada in spatele scenei, dand acces la ceea ce se numeste in engleza directors cut, care se refera la varianta filmului pe care regizorul ar fi vrut ca spectatorii sa o vada, daca nu ar fi existat politizare sau reguli impuse de industrie.

Desigur, formatul digital are limitarile sale. DVD-urile pot fi usor hackuite, copiate sau imprumutate. Cele mai multe studiouri incearca din greu sa ia masuri pentru a-si face produsele greu de duplicat. Era DVD-urile se apropie insa de sfasit, dar cea a HDTV-urilor si a Blu-ray-urilor abia a inceput. Importanta lor asupra modului in care filmele au fost produse si vandute nu poate fi insa contestata.