Breaking news

Rodica Culcer acordă ”a doua șansă” prezentatorului rasist

Directorul Știrilor TVR, Rodica Culcer a decis să îl readucă la pupitrul Orei de Știri a TVR 2, pe Lucian Pîrvoiu, suspendat în 28 iulie 2011, ca urmare a unor afirmații rasiste făcute în ediția din 27 iulie 2011.

rodica culcerAgenția de Monitorizare a presei a sesizat Comisia de Etică a TVR, după ce în ediția din 27 iulie 2011 a Orei de Știri de la TVR 2,  Lucian Pîrvoiu a făcut o serie de afirmații rasiste.

Domnule Nicolae(…) în ştirea de mai devreme ambasadorul Marii Britanii spunea că a descoperit în Ferentari spiritul olimpic. Să fim serioşi, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele? La tras în venă?”, a spus Pârvoiu în jurnal.

Drept urmare Rodica Culcer l-a suspedat de la prezentarea știrilor, pe Lucian Pîrvoiu până ce comisia de etică a TVR s-a pronunțat cu privire la acest caz.

Pe 11 august 2011, Comisia de Etică a TVR a decis că Lucian Pîrvoiu a încălcat statutul ziaristului SRTv și au decis doar să îi ”recomande” moderatorului să ”evite” derapajele din timpul jurnalelor.

Membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj au ajuns la concluzia că în ediţia din 27.07 , a emisiunii „Ora de ştiri” prezentatorul Lucian Pîrvoiu s-a îndepărtat de exigenţele rolului de moderator şi a încălcat Statutul ziaristului din SRTv. (…) În baza atribuţiilor care îi revin potrivit Statutului ziaristului din SRTv, Comisia de Etică şi Arbitraj recomandă domnului Lucian Pîrvoiu să evite derapajele de subiect şi atitudine în cadrul discuţiilor cu invitaţii şi să nu uite că orice “agresivitate” de acest gen( chiar şi ironică ) poate duce la interpretări şi acuzaţii de discriminare, indiferent de intenţiile bune ale moderatorului sau de contextul general al discuţiei„, se arată în decizia Comisiei de Etică a TVR.

Și pentru că moderatorul a scăpat doar cu o recomandare, Rodica Culcer a decis că Pîrvoiu merită o a doua șansă. Drept urmare l-a readus la pupitrul Orei de Știri, începând cu data de 5 septembrie 2011.

Comisia de Eitcă și-a prezentat concluziile. Lucian Pîrvoiu a dovedit, de-a lungul anilor, că este un jurnalist de valoare. Afirmația lui din ediția din 27 iulie este un caz izolat, care nu poate fi definitoriu pentru cariera sa. El a realizat o serie de reportaje în zonele urbane defavorizate pentru a cunoaște și prezenta obiectiv situația celor care locuiesc acolo. Difuzarea lor a început deja la Ora de Știri. Orice om are dreptul la o a doua șansă“, a declarat Rodica Culcer pentru exclusivNEWS.ro.

În perioada cât Pîrvoiu a fost suspendat, Ora de Știri a fost prezentată de Andrei Bărbulescu, cel care în mai 2011 a fost desemnat cel mai bun prezentator de știri din România, în urma unui sondaj național.

>